Σταύρος Μαυρογένης | EurActiv.gr
Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας από τα €242 δις στην αρχή της κρίσης στα €175 δις το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 27% και σημαίνει επιστροφή στο 2003. Στα χρόνια της κρίσης οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65%, ποσοστό που μας γυρνάει στο 1996, οι αμοιβές κατά 29% (3,1 ετησίως) και οι μισθωτοί έχασαν €40 δις μέσα σε επτά χρόνια.

Όλα αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό Ελλάδος, τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας χτες (23 Μαρτίου) με θέμα «Οι καλές πρακτικές της Κύπρου και η έξοδος από το μνημόνιο…»

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της ημερίδας ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ κ. Σμυρλής και ένας εκ των δύο οργανωτών της, δήλωσε στη Euractiv.gr ότι «η περίπτωση της Κύπρου έχει κάποιες καλές πρακτικές τις οποίες θέλουμε να αναδείξουμε…και να προτείνουμε λύσεις χωρίς μαγικά ραβδάκια, πραγματικές λύσεις που έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει και να τις μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα».

Η Κύπρος κατάφερε μετά από μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, περιορισμού του δημόσιου τομέα μέσω της μείωσης των προσλήψεων, «μαζέματος» των δημοσιονομικών και επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών να βγει επιτυχώς από το μνημόνιο τον Απρίλιο του 2016 νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου κ. Τσιόλας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η Κύπρος αλλά και στις επόμενες πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τις οποίες έχουν εξασφαλιστεί €125 εκατ. για την περίοδο μέχρι το 2020 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και άλλα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης πάλι για τις ΜμΕ.Εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου ο κ. Τσιακκής ΓΓ του κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα από την έξοδο από το μνημόνιο. Πιο αναλυτικά ο ρυθμός ανάπτυξης πλέον είναι θετικός και ανήλθε στο 2.8% το 2016, στον τραπεζικό τομέα έγιναν επενδύσεις €1.4 δις, €4 δις αντλήθηκαν από το πρόγραμμα παροχής μόνιμης άδειας παραμονής και υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις με συμμετοχή ξένων επενδυτών κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της Ελλάδας και παραμένουμε ακόμη στον κυκεώνα της κρίσης; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δήλωσε στη Euractiv.gr ότι «Αν εξετάσει κάποιος τα χρονοδιαγράμματα και συνδέσει ημερομηνίες με γεγονότα  θα δει ότι από την είσοδο έως και την έξοδο από το μνημόνιο στην Κύπρο υπήρξαν 8 σημαντικές ημερομηνίες και αντίστοιχα γεγονότα. Εμείς στα 7 χρόνια του μνημονίου έχουμε 118 σημαντικές ημερομηνίες με γεγονότα τα οποία δυστυχώς δεν  έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα».

Για τα αίτια της ελληνικής κακοδαιμονίας ο κ. Κορκίδης προσέθεσε ότι στην Κύπρο υπήρχε η πολιτική βούληση να επιτευχθεί συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των κομμάτων κάτι το οποίο δεν ισχύει εν πολλοίς στην Ελλάδα.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στη Euractiv.gr ότι «στην Ελλάδα έχει ενοχοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει επικρατήσει η άποψη ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρις επιχειρηματίες και αποτελέσματα χωρίς δουλειά», αναφερόμενος στα βαθύτερα αίτια της ελληνικής κρίσης. Στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει σε νέα μέτρα απάντησε αρνητικά ενώ επισήμανε ότι «μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι η στροφή στην σοβαρότητα και την κοινή λογική».
 
Top