Δεν είναι τόσο υγιεινή όσο νομίζαμε η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης, καθώς νέα μελέτη τη συσχετίζει με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1, η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονική εκδήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συσχετίζει την απουδία γλουτένης από τον οργανισμό με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Θέλαμε να δούμε αν η κατανάλωση γλουτένης θα επηρεάσει την υγεία σε άτομα που δεν έχουν εμφανείς ιατρικούς λόγους να αποφεύγουν τη γλουτένη», δήλωσε ο Geng Zong, Ph.D., ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη. "Χωρίς γλουτένη τρόφιμα έχουν συχνά λιγότερο φυτικές ίνες και άλλα ιχνοστοιχεία, καθιστώντας τα λιγότερο θρεπτικά - επίσης κοστίζουν περισσότερο. Οι άνθρωποι χωρίς κοιλιοκάκη θα πρέπει να επανεξετάσουν τον περιορισμό της πρόσληψης γλουτένης τους με στόχο την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών, ειδικά για το διαβήτη".
Σε αυτή την μακροπρόθεσμη μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες λάμβαναν κάτω από 12 γραμμάρια γλουτένης/ ημέρα. Μέσα σε αυτό το φάσμα, όσοι έτρωγαν περισσότερη γλουτένη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε βάθος 30ετίας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερη γλουτένη έτειναν επίσης να τρώνε λιγότερες φυτικές ίνες, ένα γνωστό προστατευτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Εξετάζοντας την πιθανή επίδραση των φυτικών ινών, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 20% περισσότερη γλουτένη, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνους με τη χαμηλότερη ημερήσια κατανάλωση γλουτένης (λιγότερα από 4 γραμμάρια).
 stogiatro.gr
 
Top