Με ένα αιχμηρό και καυστικό άρθρο καταγγέλλει τους χειρισμούς του δημάρχου  Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου, αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Μάνη, ο Κυριάκος Κοττέας, Πρόεδρος της Οικολογικής-Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης.
Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή «για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη», διοργανώνει συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.
Ακολουθεί το άρθρο του κ. Κοττέα:
H εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών στη Μάνη είναι μεγάλο και σύνθετο θέμα. Η Μάνη γίνεται μέρος ενός οικονομικού παιχνιδιού στο οποίο εμπλέκονται ξένες βιομηχανίες και τράπεζες, εγχώριες εταιρείες, πολιτικοί και παράγοντες. Συχνά όμως η στάση όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό γίνεται και η λυδία λίθος για τιο πώς λειτουργούν πρόσωπα και θεσμοί στον τόπο μας.
Εστιάζοντας λοιπόν σε λεπτομέρειες αυτής της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ως προς την εγκατάσταση των αιολικών, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο συγκεκριμένων προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση για τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους δημότες και το δήμο μας. Πιο συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στη συνεδρίαση της 21-10-2016 του ΔΣ του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τα «αιολικά πάρκα”. Η οποία όχι μόνο σε όσα θα ακολουθήσουν αλλά και γενικότερα πάσχει και από πλευράς διαδικασίας αλλά και ουσίας, αφού οι σύμβουλοι όχι μόνο κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέμα που δεν είχε τεθεί σαφώς στην ημερήσια διάταξη αλλά αγνοοούσαν τις κρίσιμες λεπτομέρειες για τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.
Να σημειώσουμε ότι σε αυτήν τη συνεδρίαση η απόφαση λήφθηκε από 13 εκ των 27 δημοτικών συμβούλων, σε ένα δήμο όπου η συμπολίτευση διαθέτει τους 25 (!). Οι δυο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, τέσσερις της συμπολίτευσης καταψήφισαν, οκτώ δεν παρέστησαν. Στην απόφαση αυτή -μοναδική για τουριστικό δήμο στη χώρα μας- ο Δήμος Ανατολικής Μάνης όχι μόνο ψήφισε υπέρ της εγκατάστασης αλλά προσδιόρισε και ποιες εταιρείες προτιμάει.
Το παρόν σημείωμα δεν έχει σκοπό να αποκαλύψει μια αλήθεια, έστω και αν σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να το επιδιώκει. Όλοι ξέρουμε. Ή συνειδητά αποφεύγουμε να μάθουμε. Όταν/αν όμως τα θηρία, οι ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων, σκεπάσουν όλη τη χερσόνησο της Μάνης, όλοι όσοι υπερθεματίζουν γι’ αυτά θα δηλώσουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι δεν ήξεραν, ότι έτσι διάβασαν ή ότι έτσι τους πληροφόρησαν. Ας τους βγάλουμε από τον κόπο. Κι ας σκεφτούμε όλοι για μια ακόμα φορά ποιο είναι το καθήκον μας απέναντι στους προγόνους και τους απογόνους μας.
Στη συνεδρίαση αυτή ο κ. Ανδρεάκος παρενέβη αναφερόμενος μόνο σε ένα όφελος που θα προκύψει από την εγκατάσταση: τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Ας τον παρακολουθήσουμε.
Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης :
(μιλάει ο δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος επισείοντας ένα φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως: «Λοιπόν, τα οφέλη, κύριοι, είναι περίπου 800.000 ευρώ. Είναι 3% επί των εσόδων από τις ανεμογεννήτριες τις οποίες είναι μέσα, εδώ μέσα, να το πάρετε να το διαβάσετε, τα οποία δεν τα παίρνει ο δικαιούχος, τα κρατάει η Υπηρεσία που πληρώνει τον δικαιούχο, τα κατανέμει 1% προς τους κατοίκους που είναι τοποθετημένες οι ανεμογεννήτριες και εφόσον καλύπτεται το ρεύμα αυτών προχωράει και στους πλησιέστερους. Χρήματα δεν παίρνουνε, καλύπτεται όμως το ρεύμα».
Πρώτα απ’ όλα να δούμε πού βασίζεται και πώς προέκυψε ο υπολογισμός αυτός. Προφανώς από τις μελέτες των εταιρειών. Ακριβέστερα, οι εταιρείες “Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα Α.Ε και Αιολικό Πάρκο Σαγιάς Α.Ε“ με εγκεκριμένη ισχύ 55,2 MW υπολογίζουν το αποδιδόμενο στους ΟΤΑ ειδικό τέλος στα 371.668 Ε.
Η ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ ΑΕ παρά το γεγονός ότι έχει σαφώς μικρότερη εγκεκριμένη ισχύ -47,9- ΜW- το ανεβάζει στα 400.000 Ε ετησίως. Προφανώς οι ντόπιοι αιολικοί της ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ ΑΕ ξέρουν τον τόπο καλύτερα και οι ανεμογεννήτριές τους θα παράγουν περισσότερο ρεύμα. Κάτι σαν τις αγελάδες ορισμένων ντόπιων κτηνοτρόφων που στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ παράγουν διπλάσιο γάλα από τις συνήθεις. Πάντως μέχρι να μας αποκαλύψουν το κόλπο θα προτιμήσουμε τα απλά μαθηματικά, που κατεβάζουν το ποσό στα 322.000 Ε και το σύνολο στα 700. 000 Ε.
Αλλά ας μην είμαστε μίζεροι και μην τα χαλάσουμε για 100.000 Ε. Τι 700 τι 800 χιλιάδες, εκεί θα κολλήσουμε; Ας προχωρήσουμε.
Ας δούμε λοιπόν τι γράφει το ΦΕΚ 85/Α/2010 που κράδαινε χωρίς να μας το αναγνώσει/αναλύσει ο κ. Ανδρεάκος και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη που προκύπτουν.
Κατά πρώτον από το περιβόητο 3% κόβεται εξαρχής ένα 0,3% υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Περιβαλλοντικών και Ρυθμιστικών Σχεδίων (άρθρο 7,παρ. 2,iii). Από τα 2.7% που εναπομένουν το 20% αποδίδεται στους γειτονικούς ΟΤΑ από τους οποίους διέρχεται η γραμμή διασύνδεσης με το Σύστημα (Ευρώτα, Σπάρτης κ.λπ). Φτάνουμε αισίως στο 2.2% για τον Δ. Ανατολικής Μάνης και οι 800 χιλιάδες που μετά έγιναν 700 τώρα έγιναν 550. Κι αυτό από μια πρώτη ανάγνωση του ΦΕΚ και των μελετών των εταιρειών.
Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού.
Όπως όλοι εν Ελλάδι γνωρίζουμε άλλο είναι το υπεσχημένο και αναγραφόμενο και άλλο είναι το ουσιώδες. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ και είναι το μόνο που δεν παρέλειψε να μας πει και ο κ. Ανδρεάκος, το 1% πηγαίνει στους καταναλωτές. Προχείρως προκύπτει ένα ποσό 260.000 Ε. Μόνο που το ποσό αυτό είναι θεωρητικό. Ας δούμε την πραγματικότητα.
Θα αρκούσε να κοιτάξουμε βέβαια τον πιο πρόσφατό λογαριασμό μας της ΔΕΗ. Εκεί υπάρχει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων). Για κάθε μεγαβατώρα (ένα μέσο νοικοκυριό αγγίζει τις 2 σε ένα δίμηνο) το τέλος ανέρχεται με το ΦΠΑ στα 30Ε, από 0.8Ε (!) που ήταν το 2006. Οι 15.000 κατά πρόχειρο υπολογισμό καταναλωτές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, πολίτες πληρώνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περίπου 120 Ε ετησίως ανά λογαριασμό, που φυσικά υπερβαίνει κατά πολύ -εξοργιστικά πολύ- το ανταποδοτικό τέλος. Και θα ανέβει κι άλλο, γιατί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ όσο εισάγουμε αιολικά ανεβαίνει κι άλλο.
Ας δούμε όμως και κάτι ακόμα πιο συγκεκριμένο:
Τον περασμένο Αύγουστο ο τότε Υπουργός Ενέργειας κ. Σκουρλέτης υπέγραψε την απόφαση που απέδιδε το ανταποδοτικό τέλος του 1% στους καταναλωτές/δημότες ΟΤΑ που έχουν σταθμούς ΑΠΕ στην περιοχή τους, για τα έτη 2010-2014. Για τα 4 αυτά χρόνια οι 274 Δήμοι θα μοιράσουν στους δημότες/καταναλωτές 17.1 εκατομμύρια ευρώ, όχι σε μετρητά αλλά με σταδιακές μειώσεις των λογαριασμών. Ο μέσος όρος ετήσιου ανταποδοτικού για κάθε δήμο ανέρχεται (στην περίπτωσή μας κατέρχεται) στα 17.614,927 ευρώ. Αφορά βέβαια το 1%. Αν θελήσουμε να συμπληρώσουμε και το άλλο 1.2% που λέγαμε πριν φτάνουμε τις σαράντα χιλιάδες ετησίως ως πραγματικό και όχι ονομαστικό όφελος.
Μέχρι τα 550.000 που είχαμε καταλήξει υπάρχει απόσταση. Και μέχρι τα 800.000 του κ. Ανδρεάκου ακόμα μεγαλύτερη.
Αυτό λέει η πραγματικότητα των αριθμών και όχι η γνωστή μας δυστυχώς ρητορική με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια.
Αλλά έμμεσα ο κ. Ανδρεάκος αποκάλυψε και κάτι άλλο μέσω της αναφοράς στο 3%: ποια θα είναι τα έσοδα των εταιρειών από την εγκατάσταση των αιολικών και την ένταξή τους στα επιδοτούμενα για τα αιολικά προγράμματα: θα έχουν επιδοτούμενο μηνιαίο εισόδημα 2.000.000 ευρώ, για 25 χρόνια. Ακριβώς. Και αυτό όταν ο ΑΔΜΗΕ έχει κηρύξει εδώ και επτά χρόνια το δίκτυο της Πελοποννήσου κορεσμένο.Που σημαίνει ότι το πραγματικό ενεργειακό όφελος από τη λειτουργία των σταθμών είναι πολύ μικρό έως αμφίβολο.
Και όταν η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τον υποχρεωτικό προς την ΕΕ στόχο του 18% στο μίγμα ηλεκτρικού ρεύματος.
Ξαφνικά η πτωχευμένη για τους πολίτες της Ελλάδα μεταμορφώνεται σε Ελβετία και βάλε όταν έχει να κάνει με εργολάβους, τράπεζες και γερμανικά συμφέροντα που περιμένουν από τη Μάνη 100 εκατομμύρια ευρώ για να μας πουλήσουν τα αιολικά τους.
Εννοείται ότι για εμάς το θέμα δεν είναι ανταποδοτικό ή οικονομικό. Η Ιστορία δεν πουλιέται, η περιβαλλοντική ισορροπία δεν πουλιέται, το όραμα, ο κόπος και τα έξοδα τόσων ανθρώπων για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη δεν πουλιούνται. Και δεκαπλάσια να ήταν τα οφέλη, η ζημιά που θα προκύψει από τη μετατροπή της Μάνης σε βιομηχανική ζώνη είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρόκειται για μη συγκρίσιμα μεγέθη.
Όμως, οι αριθμοί είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξεις τα επιχειρήματα του άλλου και να βγάλεις γενικότερα συμπεράσματα για την αξιοπιστία του.
Κυριάκος Κοττέας, Πρόεδρος της Οικολογικής-Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης
 
Top