Οι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει παιδιά ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν απέκτησαν, σύμφωνα με την σουηδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Κάριν Μόντιγ, από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1,4 εκατομμυρίου ανδρών και γυναικών άνω των 60 ετών, διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος θανάτου σε οποιαδήποτε ηλικία πάνω από τα 60 είναι συγκριτικά μικρότερος για τους γονείς οι οποίοι έχουν ένα ή και περισσότερα παιδιά. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος θανάτου για έναν 80χρονο ήταν 7,4% αν ήταν γονιός και 8,3% αν δεν είχε αποκτήσει ποτέ του παιδιά.
Στην ηλικία των 60 ετών, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μπορεί να φθάσει τα δύο χρόνια υπέρ των ανδρών που έχουν παιδιά, ενώ για τις γυναίκες μητέρες το «κέρδος» είναι λίγο μικρότερο (έως 18 μήνες). Το φύλο των παιδιών – αγόρι ή κορίτσι- δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.
Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κέρδος των γονιών δεν είναι τόσο βιολογικό όσο ψυχοκοινωνικό, καθώς τα παιδιά προστατεύουν και υποστηρίζουν τους γονείς τους όταν αυτοί το χρειάζονται και αυτό είναι κάτι που δεν έχουν οι άτεκνοι γονείς.
Συνοπτικά, η νέα σουηδική μελέτη δείχνει ότι κατά μέσο όρο μια μητέρα ζει 84,6 χρόνια έναντι 83,1 μίας άτεκνης γυναίκας, ενώ ένας πατέρας έχει μέσο προσδόκιμο ζωής 80,2 ετών έναντι 78,4 ενός άτεκνου άνδρα.
stogiatro.gr
 
Top