Άμεση σχέση με τη κλιματική αλλαγή και την αύξηση των ποσοστών του διαβήτη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Care & Research, έδειξε ότι κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό συνδέεται με μια αύξηση κατά 0.314 ανά 1.000 άτομα πληθυσμού στα κρούσματα του διαβήτη. Συνολικά, φάνηκε ότι οι θερμότερες χώρες τείνουν να έχουν υψηλότερη συχνότητα δυσανεξίας στη γλυκόζη.
«Εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθος της επίδρασης, καθώς υπολογίζεται ότι μια αύξηση στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά 1°C θα μπορούσε να οδηγεί σε περισσότερες από 100.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ», τόνισε ο Lisanne Blauw, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Leiden και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι «στα θερμότερα κλίματα, η κατάσταση ενεργοποίησης του καφέ λίπους είναι μικρότερη, πράγμα που μπορεί να αιτιολογικά να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη», πρόσθεσε.
Εναλλακτικά, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να σχετίζονται με διαφορετικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, σημειώνοντας «σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερη μεταξύ των ημερήσιων θερμοκρασιών από 15°C και 20°C και μειώνεται με υψηλότερες αλλά και χαμηλότερες θερμοκρασίες».
«Δεδομένου ότι έκθεση σε ψύχος μπορεί να μην είναι η βέλτιστη στρατηγική για την πρόληψη ή / και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, διερευνούμε προς το παρόν φαρμακολογικές στρατηγικές με φάρμακα που μιμούνται την ευεργετική επίδραση της έκθεσης στο κρύο», εξήγησε ο Blauw.
«Υπό το φως της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θεωρούμε άκρως σημαντικό να γίνει έρευνα για τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την κατάσταση της υγείας μας», κατέληξαν οι ερευνητές.
stogiatro.gr
 
Top