H άνοιξη είναι εδώ και για πολλούς ανθρώπους σηματοδοτεί όχι μόνο τη βελτίωση του καιρού και την αισιόδοξη διάθεση, αλλά μία περίοδο ταλαιπωρίας... Ο λόγος; Μα, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες φυσικά. Φτέρνισμα, καταρροή και μάτια που... κλαίνε είναι τα κυριότερα συμπτώματα των αλλεργιών, που μπορούν να μετατρέψουν τη μαγεία της εποχής σε... εφιάλτη.
Η αλλεργία είναι η παθολογική αντίδραση του αμυντικού μας συστήματος σε ουσίες του περιβάλλοντος, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό και συνήθως είναι καλά ανεκτές π.χ. γύρεις δένδρων και φυτών, πρωτεΐνες τροφικής προέλευσης (γάλα, αυγό, ψάρι), φάρμακα κ.λπ. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μας μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.
Η πιο συχνή μορφή αλλεργίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, οι τροφικές αλλεργίες, η κνίδωση και οι αλλεργίες μετά από νυγμό υμενοπτέρων (σφήκας, μέλισσας κ.λπ.).
Για τις ανοιξιάτικες αναπνευστικές αλλεργίες ευθύνονται κυρίως οι γύρεις των δέντρων, οι γύρεις των φυτών και κυρίως των ζιζανίων, όπως τα αγρωστώδη, η ελξίνη (περδικάκι) κ.λπ. Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα της άνοιξης είναι:
• Κάποια δέντρα (ελιά, ακακία, λεύκα, οξιά, αγριοφουντουκιά).
• Τα αγρωστώδη (άγρια δημητριακά, γρασίδια, αγριάδα).
• Τα ζιζάνια, όπως η παριετάρια (ελξίνη ή παρθενούλι ή περδικάκι), τα αγριόχορτα, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά.
Συχνά ανοιξιάτικα αλλεργιογόνα είναι επίσης οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται έντονα την άνοιξη και τα ακάρεα της σκόνης, που λόγω των ήπιων θερμοκρασιών και της αυξημένης περιβαλλοντικής υγρασίας, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς.

Συμπτώματα
Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με φτέρνισμα, κνησμό, καταρροή και μπούκωμα. Συνήθως συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα, με συμπτώματα από τους οφθαλμούς, όπως κόκκινα μάτια, κνησμό, δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος και φωτοφοβία.
Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι η δυσκολία στην αναπνοή, το σφύριγμα κατά την αναπνοή και το αίσθημα βάρους στο στήθος.
Η κνίδωση είναι ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από αίσθημα κνησμού ή καύσου. Σε αρκετούς ασθενείς, μπορεί να συνοδεύεται και από πρήξιμο στο πρόσωπο.
Οι τροφικές αλλεργίες συνοδεύονται από γαστρεντερικά συμπτώματα (πόνο στην κοιλιά, έμετο), συμπτώματα από το δέρμα (κνησμός, κοκκινίλα, εξάνθημα) και πιο σοβαρά συμπτώματα, σε περίπτωση εμφάνισης αναφυλαξίας (αλλεργικό σοκ).
Όσον αφορά στις αλλεργίες μετά από τσίμπημα εντόμου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια (μεγάλη τοπική αντίδραση στο σημείο του τσιμπήματος, για περισσότερες από 24 ώρες) και να φτάσουν μέχρι τη σοβαρή αναφυλαξία.
 πηγη
 
Top