Περίπου το 14% όσων πάσχουν από επιληψία στην Αυστραλία χρησιμοποιούν φαρμακευτική κάνναβη για να ελέγξουν τις κρίσεις τους, όταν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν γίνονται ανεκτά και όταν η επιληψία τους δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί με άλλο τρόπο, αποκαλύπει η πρώτη εθνική δημοσκόπηση που προσπάθησε να διερευνήσει τις εμπειρίες και τις απόψεις των ατόμων γύρω από τη χρήση της κάνναβης.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 90% όσων χρησιμοποιούσαν κάνναβη για να διαχειριστούν τις επιληπτικές κρίσεις τους και το 71% των γονέων που τη χρησιμοποιούσαν για να θέσουν σε έλεγχο την επιληψία του παιδιού τους, ανέφεραν ότι είχαν καλά αποτελέσματα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Epilepsy & Behaviour, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 976 ατόμων και εξέτασε τη χρήση κάνναβης και των προϊόντων της, τους λόγους χρήσης και τα οφέλη από τη χρήση, όπως τα αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι ι χρήστες ή οι φροντιστές τους.
Η μελέτη έδειξε ότι:
* 15% των ενηλίκων που πάσχουν από επιληψία και 13% των γονέων / κηδεμόνων των παιδιών με επιληψία χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, προϊόντα κάνναβης στη θεραπεία της επιληψίας.
* Σε όλους τους ερωτηθέντες, οι κύριοι λόγοι χρήσης των προϊόντων κάνναβης ήταν για να αποκτήσουν ένα πιο ευνοϊκό προφίλ παρενεργειών από τη θεραπεία τους, σε σύγκριση με τα συμβατικά αντιεπιληπτικά.
* Ο αριθμός των αντιεπιληπτικών φαρμάκων που λαμβάνονταν ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πρόγνωσης της ιατρικής χρήσης κάνναβης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με επιληψία.
«Παρά τους περιορισμούς της αναδρομικής on-line μελέτης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων και των παιδιών με επιληψία χρησιμοποιεί προϊόντα με βάση την κάνναβη, και ότι πολλοί αναφέρουν σημαντικά οφέλη στην κατάστασή τους", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Αναστασία Σουράγιεφ από το Ινστιτούτο Lambert.
«Τα προϊόντα της κάνναβης είναι συχνά αυτά στα οποία στρέφονται οι άνθρωποι με επιληψία, όταν δεν μπορούν να ελέγξουν την πάθησή τους με τα συμβατικά φάρμακα», σημείωσε η δεύτερη συγγραφέας της μελέτης Κάρολ Άϊρλαντ.
"Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αυξανόμενη ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτώντων επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη χρήση της κάνναβης από άτομα με επιληψία, και για την παροχή ασφαλούς και έγκαιρης πρόσβασης στα κανναβινοειδή, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση των ανθρώπων από παράνομα προϊόντα που βρίσκονται στη μαύρη αγορά», πρόσθεσε.
stogiatro.gr
 
Top