Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην αγορά το ισοζύγιο διαγραφών και εγγραφών νέων επιχειρήσεων.
Οπως καταγράφεται στο Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα «λουκέτα» έφτασαν στα 654, χωρίς να προσμετρώνται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό καθεστώς λύσης ή εκκαθάρισης και οι οποίες υπέβαλαν μεν αίτηση διαγραφής, αλλά ακόμη δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η αγορά με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύει πως η κρίση είναι παρούσα, σημειώνουν επαγγελματίες, και πως τα προβλήματα αντί να επιλύονται συχνότατα μεγεθύνονται.
Στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 503, με αποτελέσμα οι διαγραφές να είναι περισσότερες κατά 151 φορές από τις εγγραφές. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση της τάξης του -30%. Αντίστοιχο αρνητικό ισοζύγιο είχε εμφανιστεί και τον Ιανουάριο του 2016, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2016 τον Δεκέμβριο του 2015 είχαν σημειωθεί 640 εγγραφές και 648 διαγραφές (8 διαγραφές περισσότερες από τις εγγραφές).
Η ποσοστιαία κατανομή του ισοζυγίου εγγραφών - διαγραφών για το έτος 2016 παρουσιάζει αρνητική τιμή τον Ιανουάριο (-19,08%), η οποία είναι περίπου διπλάσια από αυτή του 2015 (-9,44%), θετική τιμή τους μήνες Φεβρουάριο (12,69%) - Μάρτιο (15,40%) - Απρίλιο (33,44%), τη μέγιστη θετική τιμή τον Μάιο (41,95%) και μειούμενες θετικές τιμές τον Ιούνιο (31,52%), Ιούλιο (21,56%) και Αύγουστο (21,08%). Οι μήνες Σεπτέμβριος - Νοέμβριος σημειώνουν επίσης θετικές τιμές με ελαφρά ανοδική τάση, ενώ ο Δεκέμβριος σημειώνει πολύ μεγάλη πτώση και φτάνει στο -30,02%.
Τις μεγαλύτερες διαγραφές παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο και το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μηχανών, ενώ ο ίδιος ακριβώς κλάδος παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες εγγραφές. Επίσης διαγραφές παρουσιάζουν οι κλάδοι με δραστηριότητες συναφείς στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι ασφαλιστικές δραστηριότητες, τα κεντρικά γραφεία παροχής συμβάσεων διαχείρισης, προσωπικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαφήμισης και έρευνας αγοράς, νομικές και λογιστικές δραστηριότητες, χονδρικό εμπόριο, δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους.
Στον αντίποδα, δηλαδή με εγγραφές στο μητρώο κινουνται οι υπηρεσίες εστίασης (άλλωστε αποτελεί ίσως το μόνο κλάδο που πηγαίνει ικανοποιητικά πέραν των τουριστικών επιχειρήσεων), επίσης οι συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δραστηριότητες αλλά και τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα αλλά και η εκπαίδευση.
Ημερησία
 
Top