Ο ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, Ζήλος Αθανάσιος, απαντά στις απορίες σχετικά με την οστεοπόρωση και σας βοηθά να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ταυτότητα, τη διάγνωση, την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της νόσου.

1.    Τί είναι η οστεοπόρωση; 
Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική νόσος των οστών που χαρακτηρίζεται από μεταβολή της μικροαρχιτεκτονικής τους και ελάττωση της αντοχής τους που μπορεί να οδηγήσει σε οστικά κατάγματα.
2.    Οστεοπόρωση εμφανίζουν μόνο οι γυναίκες;
Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία νόσος, μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες και μάλιστα στην περίπτωση αυτή το οστεοπορωτικό κάταγμα έχει χειρότερη πρόγνωση.
3.    Άκουσα ότι εφόσον έχω περίοδο δεν κινδυνεύω από την οστεοπόρωση- Ισχύει;
Η οστεοπόρωση  εκδηλώνεται κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ελάττωση όμως της οστικής πυκνότητας επιταχύνεται κατά την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, δηλαδή περίπου 5 χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση. Επιπλέον μια σειρά νόσων και φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση σε νεαρές ηλικίες. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη Δευτεροπαθή Οστεοπόρωση.
4.    Καταναλώνω ικανοποιητικές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων- Είμαι προφυλαγμένη από την οστεοπόρωση;
Αν και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα υγιή σκελετό, ένα μεγάλο μέρος της οστικής μάζας είναι γενετικά καθορισμένο και αποκτάται σε νεαρή ηλικία. Η πιθανότητα  εμφάνισης οστεοπορωτικού κατάγματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την κορυφαία οστική πυκνότητα που αποκτάται σε αυτή την νεαρή ηλικία.
5.    Αν και βρίσκομαι σε μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία τα κόκαλα μου δεν πονάνε, οπότε δεν εμφανίζω οστεοπόρωση-Ισχύει;
Το οστεοπορωτικό κάταγμα συνήθως παρουσιάζει πόνο, αποτελεί όμως το τελικό στάδιο μιας μακροχρόνιας πορείας. Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική.
6.    Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω έτσι ώστε να αποφύγω την οστεοπόρωση και τις επιπλοκές της;
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καφέ, καθώς και η μυϊκή ενδυνάμωση μέσω ενός καλά οργανωμένου προγράμματος άσκησης μπορούν να βοηθήσουν τα οστά σας να παραμείνουν σε καλή κατάσταση. Η εμφάνιση, όμως, οστεοπορωτικού κατάγματος δε μπορεί να αποκλειστεί.
7.    Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορεί να με πληροφορήσει για το αν πάσχω από οστεοπόρωση;
Η διαγνωστική προσέγγιση της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει μια πληθώρα αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων. Συζητήστε με το γιατρό σας για το συνδυασμό των εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιήσετε.
8.    Υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση;
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Σίγουρα ο γιατρός σας θα επιλέξει αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

ZILOS_ATHANASIOS.jpg Ο ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, Ζήλος Αθανάσιος
 
Top