Τρομαχτικές απώλειες στο εισόδημα των ελλήνων δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI). Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2009-2016 ο μέσος μισθός μειώνεται κάθε χρόνο κατά 3,1% στην Ελλάδα, 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μην αισθάνονται την οικονομική ανάκαμψη, που φαίνεται στα χαρτιά, καθώς οι μισθοί είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν, σε αυτά τα επτά κράτη-μέλη. Αντίθετα, μόνο σε 3 χώρες (Γερμανία, Πολωνία, Βουλγαρία) οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την περίοδο 2009-2016 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες αυξήσεις της περιόδου 2001-2008.
 
Η γραμματέας της ETUC, Έστερ Λιντς, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές είναι πολύ κακές ειδήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αν οι εργαζόμενοι ξοδεύουν λιγότερα, οι επιχειρήσεις υποφέρουν επίσης», για να προσθέσει στη συνέχεια, ότι «Ήρθε η ώρα για μια πραγματική ανάκαμψη. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται τις αυξήσεις στους μισθούς. Οι μισθοί έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ισορροπήσουν τις απώλειες του παρελθόντος».
πηγη kontranews.gr
 
Top