Ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις των 2.000 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), διευκρινίζοντας ότι οι θέσεις θα προκηρυχθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


Την ίδια στιγμή, η ΕΙΝΑΠ ζητά την τάχιστη προκήρυξη και τη σύντομη διεκπεραίωσή τους καθώς, όπως επεσήμανε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των περίπου 800 επικουρικών γιατρών, στις 30/09/17. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας άφησε  «ανοιχτό» το θέμα, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του καλοκαιριού, ανάλογα με το «τοπίο» που θα έχει διαμορφωθεί όσον αφορά στην σταθεροποίηση του συστήματος.

Σχετικά με το θέμα των κλινών Μ.Ε.Θ, αφού η ΕΙΝΑΠ επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες.

«Ενώ από όλες τις πλευρές τονίζεται η ανάγκη λειτουργίας όλων των άδειων κλινών Μ.Ε.Θ, η απάντηση ότι 150 κρεβάτια δεν λειτουργούν, δίνει την εντύπωση ότι αυτό πάει να παγιωθεί ίσως και να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τις ανάγκες που υπάρχουν», επισημαίνει η Ένωση.
Αναφορικά με το πολύ σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι πενιχρή, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη από τον ΕΟΠΥΥ.

Η διαβεβαίωση αυτή, ωστόσο, δεν καθησυχάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι διερωτώνται: «αφού ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με διαβεβαίωση του υπουργείου με 750εκ. ευρώ έλλειμμα, πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% - 5% ;».
Όσον αφορά στην εκπαίδευση των γιατρών, αναφέρθηκε ότι ο κεντρικός άξονας του νόμου θα είναι το «υποχρεωτικό rotation» ειδικευόμενων σε κλινικές, μικρές ή μεγάλες, όπου και θα τελειώνουν την ειδικότητα. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, ωστόσο, κάτι τέτοιο παγιώνει την κυρίαρχη αντίληψη για κλινικές και νοσοκομεία Α και Β κατηγορίας και ειδικευόμενους Α και Β κατηγορίας.
Τέλος, η ΕΙΝΑΠ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου ότι υπάρχει σταθεροποίηση του συστήματος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «η παραδοχή ότι το κουαρτέτο βάζει όρια δαπανών και ότι δήθεν η κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στην υγεία σε αυτό το περιβάλλον δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους».
stogiatro.gr
 
Top