Το 25% του συνολικού αριθμού θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, παγκοσμίως, οφείλεται στην έκθεση σε ανθυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως έδειξε έκθεση του Οργανισμού, οι κύριοι παράγοντες μόλυνσης των περιβαλλόντων είναι το μολυσμένο νερό, ο μολυσμένος αέρας, το παθητικό κάπνισμα και η ανεπαρκής υγιεινή.
Οι βλάβες από την έκθεση σε αυτά μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης και να συνεχίσουν όταν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά εκτίθενται σε μολυσμένο αέρα εντός και εκτός σπιτιού καθώς και σε παθητικό κάπνισμα.
Η έκθεση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας καθώς και χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, όπως το άσθμα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά, και όταν μεγαλώνουν σε σπίτια χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση ή όταν εκτίθενται σε καπνό από ακάθαρτα καύσιμα όπως ο άνθρακας, ενώ επιβλαβής είναι και η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες μέσω των τροφίμων, του νερού, του αέρα και των προϊόντων γύρω τους, καταλήγει η έκθεση.
«Το μολυσμένο περιβάλλον είναι θανάσιμο, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan. «Τα αναπτυσσόμενα όργανα και ανοσοποιητικά συστήματά τους, καθώς και τα μικρότερα σώματα και αναπνευστικά συστήματά τους, τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στο βρώμικο αέρα και νερό», πρόσθεσε.
 stogiatro.gr
 
Top