Στη συχνή ερώτηση εάν μπορεί ένα σπίτι, χωρίς μεγάλο κόστος, να παραμείνει ζεστό το χειμώνα, η απάντηση είναι ΝΑΙ! Τα τελευταία χρόνια, πολλές εναλλακτικές προτάσεις οικιακής θέρμανσης είναι διαθέσιμες σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν τις κρύες βραδιές την ιδανική ατμόσφαιρα, με την ιδανική θερμοκρασία και το ιδανικό …κόστος. Ωστόσο, όταν η επιλογή γίνεται χωρίς ολοκληρωμένη και σωστή ενημέρωση, το τελικό κόστος μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει αυτό των «παραδοσιακών» τρόπων θέρμανσης (με πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.).

Για αρχή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής πολλών σπιτιών στην Ελλάδα δεν είναι θερμοαποδοτικά στο βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι απώλειες θερμότητας από «τρωτές» ζώνες να είναι μεγάλη. Σίγουρα η λύση σε αυτό δεν είναι να δουλεύουν συνέχεια τα καλοριφέρ, οι σόμπες ή το τζάκι. Υπάρχουν πιο απλοί και σαφώς πιο οικονομικοί τρόποι για να «θωρακίσουμε» ευκολά το σπίτι μας από το κρύο, διατηρώντας παράλληλα το κόστος χαμηλό. Ξεκινάμε από τις χαραμάδες που σε εξωτερικές πόρτες και μπαλκονόπορτες πιθανά να μη σφραγίζονται σωστά. Εύκολα και οικονομικά, «περνώντας» με σιλικόνη περιφερειακά τα κουφώματα στις πόρτες, αλλά και σφραγίζοντας τες με τα ειδικά μαξιλαράκια που τοποθετούνται κατά μήκος κάθε πόρτας, «μπλοκάρουμε» φυσικά τον κρύο αέρα από το να μπει στο σπίτι και τη θέρμανση από το να χαθεί, στο ίδιο σημείο. Τα αγαπημένα μας χαλιά, επίσης, εκτός από διακοσμητικό, έχουν και ένα ακόμα, πιο ουσιαστικό ρόλο: μονώνουν ιδανικά και ευχάριστα το χώρο, σφραγίζοντας το κρύο στο πάτωμα, ενισχύοντας παράλληλα τη ζεστή, ουσιαστικά και μεταφορικά, ατμόσφαιρα κάθε δωματίου. Τέλος, η μείωση της υγρασίας στο χώρο είναι εξίσου σημαντική και με τη χρήση αφυγραντήρα ή κάποιου απορροφητή υγρασίας, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αφού μειώσουμε όσο μπορούμε τις απώλειες θερμοκρασίας στο χώρο μας, πρέπει να επιλέξουμε τις κατάλληλες πηγές θερμότητας με τις οποίες θα πετύχουμε την ιδανική θερμοκρασία, εξασφαλίζοντας παράλληλα εξοικονόμηση χρημάτων. Έξυπνη επιλογή αποτελεί η αγορά μίας σόμπας pellet, αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι η απόδοσή της καλύπτει τα τετραγωνικά του χώρου που μας ενδιαφέρει. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τις ξυλόσομπες, με τα διαθέσιμα  σχέδια να είναι παραπάνω από αρκετά στην αγορά. Οι παραπάνω επιλογές μπορούν να υποστηριχθούν συμπληρωματικά, με τη χρήση κάποιας θερμάστρας αλογόνου ή χαλαζία. Εναλλακτικά, η επιλογή θερμοπομπών είναι ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς σε λίγα μόλις λεπτά έχουν αγγίξει την επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Η σωστή έρευνα και η επιλογή πρακτικών λύσεων, θα καλύψουν τις ανάγκες κάθε χώρου και θα αναβαθμίσουν την ενεργειακή του απόδοση χωρίς κόπο και απαγορευτικό κόστος. Μία επίσκεψη σε καταστήματα που εξειδικεύονται στον τομέα του σπιτιού και της θέρμανσης, όπως τα Praktiker, θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές που θα κάνουν το σπίτι σας ζεστό, το χειμώνα. 
 
Top