ΤΑ ΓΕΩΓΛΥΦΙΚΑ (ή αγρογλυφικά, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που τα αναφέρουν και τα θεωρούν ως «ιερογλυφικά»), όπως λέγονται,δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχουν δώσει ακόμη πειστικές απαντήσεις για όλα αυτά! Και κυρίως δεν έχει μελετηθεί η μοριακή δομή των φυτών, που ευρίσκονται εντός αυτών..

Η πιο διάσημη (και αινιγματική) περιοχή με γεωγλυφικά είναι η Νάζκα του Περού. Προσφάτως ανακαλύφθηκε και η «Νάζκα της Αφρικής»!

Ευρίσκεται στο Verneukpan, μια εκτεταμένη ξηρά αλυκή, νότια του Kenhardt, στην περιοχή Βόρειο Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής. Τα γεωγλυφικά ανακαλύφθηκαν από τον κ.Jaimy Visser, έναν Ολλανδό ερευνητή.


Τα γεωμετρικά σχήματα που εικονίζονται σε αυτά, μπορεί να τα ιδεί κανείς, μόνο από μεγάλο... υψόμετρο! Σχηματίζουν μεγάλους κύκλους-σπείρες, πολλές γραμμές και σχήματα διασταυρούμενα.
Ο κ.Vίsser Θεωρεί ότι τα γεωγλυφικά αυτά είναι πολύ παλαιά και δεν είναι το έργο πρόσφατων ανθρώπων. "Εχω βρει εκατοντάδες κυκλικά ερείπια σε όλον τον κόσμο, ενώ εργάζομαι για το Marcahuasi Project, αλλά συνήθως σε εδάφη που δεν έχουν καμμιά σχέση με το πώς είναι σήμερα. Αυτές οι σπείρες είναι απίστευτα μεγάλες!

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σύμβολο για πολλούς πολιτισμούς σε όλην την ιστορία, δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να είναι αρχαία. Είχα την ευκαιρία να ερευνήσω την περιοχή, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά αρχεία δορυφορικών εικόνων, το διάστημα 2002-2011. Ανακάλυψα ομοιόμορφες γραμμές, που τρέχουν για πάνω 3-5 μίλια μήκος, μεγάλες και μικρές σφαίρες και παράξενα μοτίβα που διασταυρώνονται, που μπορεί και να υποδηλώνουν κάποια μορφή πρώιμης γεωργίας.

Όμως, δεδομένου του άγονου εδάφους και της έλλειψης νερού, αμφιβάλλω εάν οι γραμμές ευρίσκονται στα ερείπια κάποιας αρχαίας καλλιέργειας ή φυτείας, και δεδομένης της θέσεως και της ελλείψεως κοντινών κτηρίων, τα γεωγλυφικά φαίνεται να είναι καλλιτεχνική δημιουργία κάποιων άγνωστων ατόμων.

Πόσο χρονών είναι η καλλιτεχνία αυτή στην περιοχή δεν μπορεί ακόμη να καθορισθεί από τα οργανικά υλικά που μπορεί να υπάρχουν. Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την συναρπαστική νέα ανακάλυψη, δήλωσε ο Visser.

ΠΗΓΗ: Archeomaps.


Θυμίζω ότι δεν είναι τα μόνα γεωγλυφικά που έχουν βρεθεί στην Ν.Αφρική.

Και η ερώτηση που βγαίνει αβίαστα: Αφού «τα γεωμετρικά σχήματα που εικονίζονται σε αυτά, μπορεί να τα ιδεί κανείς, μόνο από μεγάλο...υψό¬μετρο!», όπως σχεδόν σε όλα τα γεωγλυφικάΙαγρογλυφικά, για ποιον τα έκαναν; Να τα δεί ποιος;



πηγή:arxeion-politismou.gr


Επιμέλεια greek1.blogspot.com
 
Top