Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από τους ελεύθερους, τους διαζευγμένους και τους χήρους. Μία νέα μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology παρέχει τα πρώτα βιολογικά στοιχεία που εξηγούν το πώς ο γάμος επηρεάζει την υγεία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παντρευτεί. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν επίσης την πεποίθηση ότι οι ανύπανδροι αντιμετωπίζουν περισσότερο στρες σε σχέση με τους παντρεμένους. Το παρατεταμένο στρες σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που εμπλέκεται στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προωθεί την ανάπτυξη και την πρόοδο πολλών ασθενειών.
“Είναι συναρπαστικό που ανακαλύψαμε ένα σωματικό μονοπάτι που μπορεί να εξηγήσει πώς οι σχέσεις επιδρούν στην υγεία και στην ασθένεια”, σημείωσε ο Brian Chin, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Κολεγίου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Dietrich.
Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν σάλιο από 572 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 21-55 ετών, για τρεις διαδοχικές ημέρες, λαμβάνοντας πολλαπλά δείγματα κάθε μέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παντρεμένοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τον ημερήσιο ρυθμό κορτιζόλης του κάθε ατόμου. Κανονικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης σε κάθε άνθρωπο ανεβαίνουν όταν ένα άτομο ξυπνά και πέφτουν στη διάρκεια της ημέρας. Εκείνοι που ήταν παντρεμένοι έδειξαν ταχύτερη πτώση στην κορτιζόλη, γεγονός που συσχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και μακρύτερη επιβίωση μεταξύ των ασθενών με καρκίνο.
"Tα δεδομένα αυτά παρέχουν μια καλή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο οι προσωπικές μας σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας", σημείωσε ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Robert E. Doherty, Sheldon Cohen.
stogiatro.gr
 
Top