Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου), παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες οι οποίες δημοσιεύθηκαν ώρες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, θα μεταφέρει θετικά νέα για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την ευρωζώνη, στην συνέντευξη Τύπου σήμερα. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά οικονομικές προοπτικές της ηπείρου.

Και ο αντίκτυπος που θα έχει η κυβέρνηση Τραμπ για την οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ασαφής. Όμως, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Commission cuts growth forecast for both EU and eurozone in 2017


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη να φθάσει το 1,6% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με 1,5% πριν από τρεις μήνες. Το ποσοστό θα είναι ελαφρώς βελτιωμένο, επίσης, το 2018, με αναμενόμενη αύξηση 1,8% του ΑΕΠ, ενώ αρχικά το φθινόπωρο υπήρχε πρόβλεψη για 1,7%, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της Euractiv.com.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να ανέλθει στο 1,8% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 1,6% το Νοέμβριο. Την άνοιξη, πριν από το Brexit και τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Επιτροπή ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Για το 2018, η Επιτροπή διατηρεί τις προβλέψεις της για 1,8%.

Σε μια συνέντευξη με την Euractiv.com τον περασμένο μήνα, ο Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «η ανάκαμψη στην ΕΕ τώρα κερδίζει δυναμική». Απηχώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της Ευρώπης μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών, ο ίδιος επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «σε καλύτερη κατάσταση» και είναι «αρκετά ανθεκτική» για να αντέξει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση που θα λάβει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Moscovici: ‘Trump will bring more nationalism and protectionism’


Παρά την κυρίαρχη ζοφερή συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών φορέων λήψης αποφάσεων κατά τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία το 2016.

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,7%, σε σύγκριση με 1,6% στις ΗΠΑ. Εκτός αυτών των πολιτικών κινδύνων, οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών βρίσκονται στον αντίποδα και κινδυνεύουν να χαλάσουν το success story της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Lenders agree on more austerity for Greece to avoid default


Όχι τόσο λαμπρά τα πράγματα στην Ισπανία

Αλλά μερικές από τις χώρες της ΕΕ με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις δεν θα πάρουν τα θετικά νέα που ήλπιζαν. Παρά την ισχυρή αριθμητικά αύξηση του ΑΕΠ το 2016 (3,2%), η Επιτροπή δεν θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ισπανία σήμερα.

Το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,3% φέτος και 2,1% το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση ανέμενε τουλάχιστον 2,5% κατά το τρέχον έτος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα του 3,1% του ΑΕΠ.

Αυτή η ασθενέστερη ανάπτυξη, σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Μαδρίτης, και η χαμηλότερη απόδοση που προέρχεται από τα φορολογικά μέτρα όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αναμένεται να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η Επιτροπή είχε προβλέψει τον Ιανουάριο ότι οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ισπανία να φέρει το έλλειμμά της στο 3,3% του ΑΕΠ το 2017 και στο 2,8% το 2018. Αλλά τώρα η Κομισιόν αναμένει έλλειμμα 3,5% φέτος και 2,9% το 2018. Ωστόσο, αυτά αριθμοί αντανακλούν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προβλέψεις του φθινοπώρου, όταν η Επιτροπή προέβλεπε έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 2017 και 3,2% το 2018.

Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η Ισπανία θα πρέπει να καταλήξει σε ένα έλλειμμα της τάξης του 3,1% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο.

EU declares Spain, Portugal in violation of deficit rules
Euractiv
 
Top