Μήπως οι ημερομηνίες λήξης δεν μας λένε όλη την αλήθεια; Ποιες είναι οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για την κάθε διατροφική ομάδα, αλλά και για την σωστή τους αποθήκευση;

Τι ακριβώς σημαίνει η ετικέτα με την ημερομηνία λήξης στις τροφές; Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι με το πέρας αυτής της συγκεκριμένης μέρας, τα φαγητά που αγοράζουμε πρέπει αμέσως να πεταχτούν στα σκουπίδια. Όπως, όμως, μας ενημερώνουν οι ειδικοί (και, με λιγότερα επιστημονικά επιχειρήματα, οι περισσότεροι φοιτητές), αυτή η ημερομηνία δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ετικέτα που λέει «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του τροφίμου, αλλά με την ποιότητα και την γεύση του. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καταναλώσουμε τα περισσότερα τρόφιμα αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά.

Γάλα: Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι και 3-5 ημέρες αργότερα.
Αυγά: Αντέχουν 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.
Πουλερικά και θαλασσινά: Πρέπει να τα μαγειρέψετε ή να τα καταψύξετε μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού τα αγοράσετε.
Μοσχάρι και χοιρινό: Μαγειρέψτε ή καταψύξτε μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.
Φαγητά σε κονσέρβα: Οι τροφές που είναι όξινες – όπως ο χυμός ντομάτας – μπορούν να αντέξουν για 18 μήνες, ή και παραπάνω. Άλλες τροφές, με χαμηλή οξύτητα, όπως τα πράσινα φασόλια, μπορεί να αντέξουν μέχρι και 5 χρόνια κλειστά.
Έτοιμες σαλάτες: Όπως είναι λογικό, δεν λήγουν μέσα σε δυο μέρες. Οποιοδήποτε λαχανικό δεν έχει σαπίσει, μπορεί να φαγωθεί.
Ζυμαρικά: Η ετικέτα τους δείχνει ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η πραγματικότητα λέει ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη μήνες, μπορεί να χρόνο, για την ακρίβεια.
Γιαούρτι: Μπορεί να καταναλωθεί μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι οι εξής:

Αγοράζουμε τα προϊόντα πριν την ημερομηνία λήξης.
Αν είναι ευαίσθητο τρόφιμο, το τοποθετούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ψυγείο. Αν δεν προλαβαίνουμε να το μαγειρέψουμε γρήγορα, τότε το βάζουμε στην κατάψυξη.
Εφόσον ένα προϊόν έχει τοποθετηθεί στην κατάψυξη, είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία λήξης του.
Πηγή: iatronet.gr//via"altsantiri.gr
 
Top