Τι κάνετε για να καταπολεμήσετε το στρες στην καθημερινότητά σας; Γιόγκα; Άσκηση; Διαλογισμό; Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο θα πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας και τα πρεβιοτικά.

Τα πρεβιοτικά είναι τα άπεπτα συστατικά των τροφών, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη ή/και τη δραστηριότητα των προβιοτικών και της υπόλοιπης εντερικής μικροχλωρίδας. Τα πρεβιοτικά που κυρίως έχουν μελετηθεί είναι η ινουλίνη, οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν υδρολύονται στο λεπτό έντερο και φτάνουν σχεδόν ανεπηρέαστα στο παχύ έντερο, όπου μεταβολίζονται από τη μικροβιακή του χλωρίδα και σχηματίζουν μικρής αλύσου λιπαρά οξέα, αέρια και άλλους μεταβολίτες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και στην επαναφορά των κανονικών μοτίβων του ύπνου μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός. Τα πρεβιοτικά είναι παρόντα σε πολλά φυτά, στο μητρικό γάλα και είναι διαθέσιμα ακόμη και σε εμπορική μορφή.
“Το οξύ στρες μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου”, εξηγεί μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Δρ. Ανιέσκα Μίκα. “Θέλαμε να εξετάσουμε αν μία δίαιτα πλούσοα σε πρεβιοτικά αυξάνει τα ωφέλιμα βακτήρια και προστατεύει από τις διαταραχές που προκαλεί το στρες. Θέλαμε επίσης να εξετάσουμε τα οφέλη των πρεβιοτικών στην ανάκτηση των κανονικών μοτίβων του ύπνου, που συνήθως διαταράσσονται μετά από στρεσογόνα γεγονότα”.
Σε αυτό το πείραμα, τα ποντίκια έλαβαν δίαιτα πλούσια σε πρεβιοτικά για μερικές εβδομάδες, πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός και έκαναν σύγκριση με την ομάδα των ποντικών του ελέγχου που δεν έλαβαν τα πρεβιοτικά. Tα ποντίκια που έλαβαν τα πρεβιοτικά πριν από το στρεσογόνο γεγονός, δεν εμφάνισαν διαταραχή στη χλωρίδα του εντέρου τους εξαιτίας του στρες και επίσης ανέκτησαν πιο υγιή μοτίβα ύπνου πιο γρήγορα από τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.
Με δεδομένο ότι τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να έχουν εφαρμογή στους ανθρώπους; «Το στρεσογόνο γεγονός στο οποίο εκτέθηκαν τα ποντίκια ήταν εφάμιλλο ενός τροχαίου ή του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου», σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Robert S. Thompson. “Μια επόμενη σειρά μελετών θα εξετάσει ακριβώς αυτό το ερώτημα- μπορούν τα πρεβιοτικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προστατεύσουν και να ανακτήσουν την μικροχλωρίδα του εντέρου και να ανακτήσουν τα κανονικά μοτίβα ύπνου έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός”;
 stogiatro.gr
 
Top