«Σε κρίσιμο στάδιο» βρίσκεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία «πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ούτως ώστε να τονιστεί η πρόοδος την οποία διαπιστώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως «θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των Υπηρεσιών [σε τεχνικό επίπεδο], εφ' όσον όλες οι πλευρές συνεχίζουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και πολλές από τις δράσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τη λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και πρόσθεσε: «Υπάρχουν θετικοί οικονομικοί δείκτες. Στο δεύτερο ήμισυ του 2016 η ανάπτυξη έχει επανέλθει και έχει αυξητικές τάσεις. Αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 2,7% το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει σε σωστή πορεία. Οι προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν χθες, αποτυπώνουν αυτή την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μειώνεται η ανεργία παρ' ότι συνεχίζει να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, υπογράμμισε ότι «το 2016 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το στόχο διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος και θα καλύψει και τον στόχο για το 2017, με 1,75% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος».
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις «η υλοποίηση ήταν πάντα η Αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών προγραμμάτων». Γι' αυτό και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να μην επαναπαυθούν». Αναγνώρισε δε ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο πέρασαν πολλοί νόμοι στη Βουλή, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων στοιχείων.
Όπως τόνισε, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια είναι οι δύο τομείς στην υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές. Όπως είπε, «υπάρχει συνέπεια εκ μέρους των ελληνικών αρχών στο πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και έχει επιτευχθεί πρόοδος από τη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015».
«Τονίζω», πρόσθεσε, «ότι οι ελληνικές αρχές από την αρχή του προγράμματος έχουν εφαρμόσει περίπου 200 μέτρα και αρκετά μέτρα τα οποία καταγράφονται και πρέπει να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων (...) Είναι καίριας σημασίας όλοι οι εταίροι να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ούτως ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να φθάσουμε στο στόχο μας».
«Αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα θετικά μηνύματα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε την εμπιστοσύνη, ούτως ώστε η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη να επανέλθουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι απαιτήσεις που θα επιτρέψουν και στο ΔΝΤ να επανέλθει στο πρόγραμμα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά ζητώντας από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο» ανέφερε και υπενθύμισε ότι στις 23 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα μέτρα τα οποία είχαν περάσει το Δεκέμβριο από το Eurogroup. «Τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ωρίμανσης του χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο του 2016, που θα συνεχίσει να τρέχει παράλληλα με τη Συμφωνία» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ν. Ανδρουλάκης: Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας
Στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας, στάθηκε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει στο λαό τερατώδη ψέματα και δανειστές που ζητούν αντιφατικά και σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση» υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης και εξήγησε πως το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος θα είναι στο 275% του ΑΕΠ το 2060, ενώ το βασικό σενάριο των Ευρωπαίων προβλέπει ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 140%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ευρωβουλευτής απεύθυνε έκκληση προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αντιληφθούν τη δυσμενή θέση του ελληνικού λαού που ζει μέσα στη σύγχυση και τη σκληρή λιτότητα, από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top