«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς διαπιστώνεται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έμειναν εκτός της εφαρμογής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που από χθες, με σημαντική καθυστέρηση και αρκετά τεχνικά προβλήματα, έχει τεθεί σε λειτουργία, ενημερώνοντας 1,04 εκατ. ασφαλισμένους για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν στο τέλος Φεβρουαρίου. Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις που εκφράζονται και από το υπουργείο Οικονομικών για το μαζικό κλείσιμο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πληγή στα έσοδα τόσο του Δημοσίου όσο και του ΕΦΚΑ, ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο φιάσκο με τα «μπλοκάκια», τύπου ΕΝΦΙΑ.

Η προβληματικότητα της διάταξης για τα «μπλοκάκια» είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου. Οσοι γνώριζαν από κοινωνική ασφάλιση είχαν προεξοφλήσει ότι στην πράξη η προσπάθεια επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με «μπλοκάκι» δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαρραγεί η επαγγελματική σχέση των δύο μερών. Αλλά και στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης είχε επισημανθεί ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγεί, θα είναι δυσβάσταχτη και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Βέβαια, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. «Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά τις εξελίξεις και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρότι η επίμαχη πρόβλεψη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 δεν ήταν κατόπιν απαίτησης των δανειστών. Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με φορείς και αναζητείται τρόπος εφαρμογής της διάταξης, με ανοικτό το ενδεχόμενο όχι αλλαγής του πλαισίου αλλά της διαδικασίας, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη και προς όφελος του ασφαλισμένου.

Η πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίστηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει αναλάβει τον τεράστιο όγκο της διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ ΕΦΚΑ και Taxis. Το σοκ για χιλιάδες ασφαλισμένους ήταν μεγάλο, καθώς διαπίστωσαν ότι καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίως υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015. Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιούνται σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις και για να αποφευχθούν τα λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Μάλιστα, στελέχη του νέου υπερταμείου κύριας ασφάλισης επισημαίνουν ότι όποια διαφορά προκύψει θα διορθωθεί στα ειδοποιητήρια των επόμενων μηνών και σίγουρα με την τελική εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του 2017.
via:EEA


Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, Καθημερινή, 5/2/2017
 
Top