Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4) η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συγκρεκριμένα, όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος, το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διατηρήσιμο (βιώσιμο) προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία "δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική" επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται "δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις" όπως μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.
Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, καθώς θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν δραστικά. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.
πηγη ΕΕΑ
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Top