Αν η ποιότητα του ύπνου σου δεν είναι καλή, μπορεί να είσαι ο επόμενος... Πικάσο. Αν από την άλλη αργείς να πέσεις για ύπνο και κοιμάσαι με τις ώρες, ίσως αποδειχθείς μεγάλος συγγραφέας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η δημιουργικότητα του καθενός φαίνεται να έχει σχέση με τα μοτίβα του ύπνου του.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, με επικεφαλής την Tamar Schochat, καθηγήτρια στο τμήμα Νοσηλευτικής του ιδρύματος, μαζί με ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από καθηγητές Ψυχολογίας, ερευνητές του ύπνου και ειδικούς στις Θεραπείες Δημιουργικής Τέχνης.

Οι ερευνητές θέλησαν, συγκεκριμένα, να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση της δημιουργικότητας με διάφορες υποκειμενικές πτυχές του ύπνου, όπως για παράδειγμα την ώρα που ένα άτομο επιλέγει να κοιμηθεί και τη διάρκεια που κοιμάται, αλλά και αντικειμενικές πτυχές του ύπνου όπως η ποιότητά του.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε ειδικά τόσο στους οπτικά όσο και στους λεκτικά δημιουργικούς ανθρώπους, καλώντας για να συμμετάσχουν στη μελέτη τους, τριάντα φοιτητές από επτά ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι μισοί εκ των οποίων φοιτούσαν αποκλειστικά σε πτυχία τέχνης ενώ οι άλλοι μισοί αποκλειστικά σε πτυχία του τομέα των κοινωνικών επιστημών.


Η μελέτη: τρεις διαφορετικές μετρήσεις

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές του ύπνου τους, ενώ παράλληλα φορούσαν μία συσκευή στον καρπό τους, η οποία έκανε αντικειμενικές μετρήσεις σχετικές με τον ύπνο, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, αλλά και να συμπληρώνουν ένα ημερολόγιο ύπνου, ώστε να εξακριβωθούν περαιτέρω τα μοτίβα και η ποιότητα του ύπνου που απολάμβαναν.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία σειρά από εξετάσεις, για να αξιολογηθούν τα επίπεδα οπτικής και λεκτικής δημιουργικότητάς τους.

Οι διαφορές μεταξύ οπτικά και λεκτικά δημιουργικών ανθρώπων

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο της οπτικής δημιουργικότητας ενός συμμετέχοντα, τόσο χαμηλότερη ήταν η ποιότητα του ύπνου του. Κυρίως, αυτή η σχέση εκδηλωνόταν με ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου και δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη, όσο υψηλότερο επίπεδο λεκτικής δημιουργικότητας είχε ένας συμμετέχοντας, τόσο πιο αργά συνήθιζε να πηγαίνει για ύπνο και τόσο περισσότερες ώρες κοιμόταν.


Αργείς να πέσεις για ύπνο και κοιμάσαι με τις ώρες; Δοκίμασες να γράψεις ένα βιβλίο;

Η σύγκριση των μετρήσεων που συγκέντρωσαν οι ερευνητές, έδειξε επιπλέον ότι φοιτητές που ειδικεύονταν στην τέχνη -οι οποίοι κατά κανόνα έχουν υψηλότερη οπτική δημιουργικότητα- ακόμα κι αν κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες, η μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου τους δεν εγγυάτο ότι θα ήταν καλύτερη η ποιότητά του.

Αντιθέτως, σε συμφωνία με την πρώτη παρατήρηση για τους οπτικά δημιουργικούς φοιτητές, διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές τέχνης αξιολογούσαν τον ύπνο τους ως χαμηλότερης ποιότητας και ανέφεραν περισσότερες ενοχλήσεις κατά τη διάρκειά του, αλλά και πιο συχνή δυσλειτουργία την ημέρα, σε σχέση με τους φοιτητές κοινωνικών επιστημών.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι λεκτικά πιο δημιουργικοί άνθρωποι κοιμούνται πιο αργά και περισσότερο και οι οπτικά πιο δημιουργικοί κοιμούνται χειρότερα.

Οι αιτίες και τα συμπεράσματα των ειδικών

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Χάιφα, η υποψήφια διδάκτορας Neta Ram - Vlasov, μία εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, δήλωσε περαιτέρω για τα συμπεράσματα της ομάδας:

“[Αυτό που εντοπίσαμε] είναι ότι οι δύο τύποι δημιουργικότητας σχετίζονται με διαφορετικά μοτίβα ύπνου. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θέση ότι η επεξεργασία και έκφραση της οπτικής δημιουργικότητας περιλαμβάνει διαφορετικούς ψυχοβιολογικούς μηχανισμούς με εκείνους που αφορούν τη λεκτική δημιουργικότητα”.


Ο ύπνος σου διακόπτεται και νιώθεις δυσλειτουργικός την ημέρα; Ίσως πρέπει να δοκιμάσεις τη ζωγραφική.

Η ερευνητική ομάδα λέει πως μία πιθανή εξήγηση του φαινομένου οι οπτικά δημιουργικοί άνθρωποι να έχουν χειρότερο ύπνο, είναι το "περίσσευμα" οπτικής δημιουργικότητας να διατηρεί τα άτομα σε συνεχή εγρήγορση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά διαταραχών του ύπνου.

Από την άλλη, είναι πιθανό, λένε οι ερευνητές, ο παρατεταμένος ύπνος των λεκτικά δημιουργικών ατόμων να είναι εκείνος ο οποίος διευκολύνει τις διαδικασίες που υποστηρίζουν τη δημιουργικότητά τους όταν είναι ξύπνιοι.

Ωστόσο, οι αιτίες μπορούν να εξακριβωθούν καλύτερα από μεταγενέστερες μελέτες, σημειώνουν οι ειδικοί, οι οποίες θα μπορούν επίσης να απαντήσουν στο ερώτημα αν η δημιουργικότητα επηρεάζει τον ύπνο ή αν ο ύπνος επηρεάζει τη δημιουργικότητα.

Το βέβαιο, καταλήγουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, είναι πως τα ευρήματά τους παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι η δημιουργικότητα δεν είναι ένα ομογενές πράγμα. "Η οπτική δημιουργικότητα ενεργοποιείται και ενεργοποιεί διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς από τη λεκτική", σημειώνουν

Πώς ορίζεται η δημιουργικότητα;

Σχετικά, σύμφωνα με μία από τις κρατούσες θεωρίες σχετικά με το θέμα, η δημιουργικότητα μπορεί να ορίζεται με βάση τέσσερα ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

  • Ευφράδεια: η ικανότητα να παράγει κανείς ένα ευρύ φάσμα ιδεών.
  • Ευελιξία: η ικανότητα να μετακινείται κανείς από ένα μοτίβο σκέψης σε άλλο, προκειμένου να παραγάγει αυτό το ευρύ φάσμα ιδεών.
  • Πρωτοτυπία: η μοναδική ποιότητα της ιδέας που παράγει κανείς, σε σχέση με τις ιδέες στο περιβάλλον του.
  • Επεξεργασία/ανάπτυξη: η ικανότητα να αναπτύσσει περαιτέρω κανείς κάθε ιδέα ξεχωριστά.


Πηγή: pathfinder.gr
 
Top