"Μπλόκο" στη δημοσιοποίηση της "λίστας των χειρουργείων" στο διαδίκτυο βάζει με γνωμοδότησή της η πλειοψηφία των μελών της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτείνοντας στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου η  ανάρτησης της στους ιστοτόπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να είναι νόμιμη και θεμιτή.

Η «λίστα χειρουργείων» την οποία προτίθεται να καθιερώσει το υπουργείο Υγείας πρόκειται να αναρτάται στους ιστοτόπους των νοσοκομείων και των οικείων Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης η «λίστα χειρουργείων» έχειέντονο αποτρεπτικό χαρακτήρα για τους ιατρούς κατοχυρώνοντας και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση των ασθενών στην επιλογή του νοσηλευτικού ιδρύματος για την άμεση παροχή χειρουργικών επεμβάσεων.

Συγκεκριμένα στη λίστα χειρουργείου καταχωρίζονται τα ακόλουθα στοιχεία: «(α)τα 4 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, (όταν δεν έχει…), (β) ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει), (γ) το είδος του χειρουργείου, (δ) η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό, (ε) η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς, (στ) η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης και (ζ) η εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης».

Η Αρχή στην υπ΄αριθμόν 8/2016 γνωμοδότηση της επισημαίνει ότι  τα τελευταία 4 ψηφία του ΑΜΚΑ συνιστούν προσωπικά δεδομένα καθώς έστω και έμμεσα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των συγκεκριμένων ασθενών από τρίτους που αποκτούν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, ενώ το ίδιο ισχύει σύμφωνα με την Αρχή και για την καταχώριση του αριθμού μητρώου του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, η Αρχή κρίνει ότι, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη λίστα χειρουργείου και στον πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων, συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην υγεία και η κατάρτιση της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, συνιστά επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων.

Η επεξεργασία αυτή αντίκειται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, όπως και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Τελικά η πλειοψηφία των μελών της Αρχής προτείνει στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, αλλά   και να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιώσεις διατυπώσεων του σχεδίου της υπουργικής απόφασης. Την ίδια στιγμή η  μειοψηφία της Αρχής αποφάνθηκε ότι η δημοσίευση της λίστας χειρουργείου στο διαδίκτυο αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).
πηγη pronews.gr
 
Top