Σε δύσκολη εξίσωση αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι.



Εκτός του ότι η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας με μεγάλη καθυστέρηση, η όλη διαδικασία κρύβει κινδύνους και παγίδες για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση κάποιες κατηγορίες εξ αυτών να έλθουν σε αντιπαράθεση με τους εργοδότες τους.



Ειδικά στην κατηγορία των εργαζομένων που νοούνται ως μισθωτοί εφόσον έχουν έναν ή δύο εργοδότες το σύστημα γέρνει επικίνδυνα σε βάρος τους, καθώς θα πρέπει στην πραγματικότητα να απαιτήσουν οι ίδιοι από τους εργοδότες να τους πληρώσουν τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών.



Εάν κάτι τέτοιο δε γίνει, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ δηλώνοντας το ΑΦΜ του αφεντικού του και όποια άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης. Εάν ο εργοδότης εξακολουθήσει να αρνείται την υποβολή εισφορών, θα πρέπει να υποβάλει ένσταση και τελικά ο ΕΦΚΑ θα κρίνει ώστε το τελικό ποσό της εισφοράς να αναζητείται ή να καταβάλλεται με την ετήσια εκκαθάριση στο τέλος κάθε χρόνου.



Σε περίπτωση άρνησης ή αμφισβήτησης από την πλευρά του εργοδότη, ο εργαζόμενος θα πρέπει  ο ίδιος να καταβάλει τις εισφορές του σαν ελεύθερος επαγγελματίες μέχρι τη λύση της διαφοράς.



Όπως αναλύει λοιπόν η ηλεκτρονική σελίδα iefimerida.gr, όλη αυτή η διαδικασία όχι μόνο μπορεί δύσκολα να εφαρμοστεί, αλλά θα φέρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους με τους εργοδότες που δεν θα θελήσουν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε λήξη συνεργασιών ή ακόμα και σε δικαστικές διαμάχες.

Πάντως οι μεγάλοι χαμένοι  στα μπλοκάκια είναι οι εργαζόμενοι με μισθωτή εργασία που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, καθώς όπως προκύπτει από την εγκύκλιο καλούνται να καταβάλλουν μόνοι τους τις εισφορές τους.



Τα βασικά σημεία



Το εισόδημα προέρχεται από άσκηση άσκηση διαρκούς και όχι ευκαιριακής δραστηριότητας (εργαζόμενοι μεδύο εργοδότες)

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες και ειδικότερα σε αυτούς που έχουν ετήσια σύμβαση και αυτούς που έχουν σύμβαση μικρότερης διάρκειας

Καθορίζεται ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο πλαφόν το ποσό των 70.320 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν μπλοκάκι και έχουν ετήσια σύμβαση, ενώ για όσους έχουν σύμβαση μικρότερης διάρκειας, δηλαδή μερικών μηνών, το ανώτατο ασφαλιστέο πλαφόν ανά μήνα είναι  5.860,80 ευρώ.

Γίνεται επιμερισμός του ασφάλιστρου όχι μόνο στην εισφορά υπέρ της σύνταξης αλλά και υπέρ της υγείας και της επικούρησης

Ο εργαζόμενος οφείλει να αναγράφει στο «μπλοκάκι» που θα εκδώσει ότι επιθυμεί να  υπαχθεί στη ρύθμιση και ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει ΑΠΔ με την οποία θα γνωστοποιεί τη σύμβαση μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ γνωστοποιεί με υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ ότι εφαρμόζει τις νόμιμες υποχρεώσεις του. Ωστόσο αν αμφισβητεί τη σχέση εργασίας  υποβάλλει τις αντιρρήσεις του στα αρμόδια όργανα του ΕΦΚΑ. Μέχρι να λυθεί η διαφορά , ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές του ως ελεύθερος επαγγελματίας.
EEA
 
Top