Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι διατροφολόγοι δίνουν μεγάλη σημασία στο θέμα της λίστας αγορών. Όχι μόνο για να μποροέσουμε να κάνουμε τις αγορές που χρειαζόμαστε και να κρατάμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε έλεγχο, αλλά και για να μπορούμε να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, είναι να μην έχουμε τους επικίνδυνους πειρασμούς μέσα στο σπίτι μας. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε μία ταινία και σας έρχεται η επιθυμία να μασουλήσετε πατατάκια, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα καταναλώσετε όταν υπάρχουν στο ντουλάπι σας, παρά όταν δεν υπάρχουν!
Πώς όμως πρέπει να οργανώσετε τις αγορές σας και κατ’ επέκταση το ψυγείο και τα ντουλάπια σας, ώστε να ευνοεί την καλή σας ....διατροφική συμπεριφορά;
* Φροντίστε να περιέχει απαραιτήτως φρούτα και λαχανικά. Προτιμάτε τα ολόκληρα φρέσκα φρούτα, σε σχέση με τους χυμούς. Συνιστούν ένα ιδανικό σνακ, γιατί, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν. Παράλληλα, λόγω της γεύσης τους και του περιεχομένου τους σε φρουκτόζη, μπορούν να περιορίσουν την επιθυμία σας για γλυκό. Είναι σημαντικό το ψυγείο να εφοδιαστεί με ποικιλία φρούτων, και μάλιστα εποχής, προκειμένου να λαμβάνουμε διαφορετικά είδη βιταμινών (κάθε φρούτο περιέχει και ξεχωριστές βιταμίνες).
* Λαχανικά. Φρέσκα ή κατεψυγμένα μπορούν να αποτελέσουν την «πρώτη ύλη» για ωμές ή βραστές σαλάτες, για συνοδευτικά πιάτα, αλλά και για μαγειρευτά φαγητά. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, απορροφούν νερό, φουσκώνουν και αυξάνουν πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας χορταίνουν γρήγορα. Για όσους δε διαθέτουν πολύ χρόνο να ετοιμάσουν μια πλούσια σαλάτα, μπορούν να αποθηκεύσουν έτοιμες σαλάτες, με ωμά ή βρασμένα λαχανικά σε γυάλινα σκεύη που θα είναι άμεσα διαθέσιμες για κατανάλωση, τη στιγμή που τις χρειάζεστε.
* Αντικαταστήστε τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα με λάιτ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), δεν πρέπει να απουσιάζουν από το ψυγείο σας, καθώς μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη και γρήγορη επιλογή ενδιάμεσου γεύματος. Συνιστούν άλλωστε, εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου και ιχνοστοιχείων, που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Λίγη παραπάνω προσοχή απαιτούν τα τυριά. Προσέξτε τα είδη και τις ποσότητες που θα καταναλώσετε, καθώς τα περισσότερα τυριά είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά.
Τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο θα πρέπει να ταξινομηθούν σε πρώτης και δεύτερης «χρήσης». Αυτό σημαίνει ότι οι υγιεινές επιλογές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ημίπαχα γαλακτοκομικά θα πρέπει να τακτοποιηθούν στα μπροστινά ράφια, ενώ οι διατροφικοί πειρασμοί, όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά, στο πίσω μέρος του ψυγείου. Και αυτό γιατί, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνεται, καταφεύγει στο ψυγείο.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τα ντουλάπια των τροφίμων: σοκολατάκια ή γαριδάκια πολλές φορές μπαίνουν στο καρότσι με το σκεπτικό “μην έλθει κανένας επισκέπτης”. Κρατήστε τα λοιπόν για τον σκοπό που τα αγοράσετε και μην υποκύψετε στον πειρασμό να τα καταναλώσετε. Βάλτε τα σε σημείο που δεν είναι άμεσα προσβάσιμα και ορατά.
Τι δεν πρέπει να περιέχει το ψυγείο
* τυριά και αλλαντικά πλούσια σε λιπαρά
* μαγιονέζες
* κρέμα γάλακτος
* ζωικό βούτυρο
* γλυκά – είναι κατά κανόνα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Επιπλέον, ανεβάζουν πολύ απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν απότομα, δημιουργώντας έντονο αίσθημα πείνας.
* αναψυκτικά και χυμούς φρούτων με ζάχαρη
stogiatro.gr
 
Top