Ο φόβος του θανάτου μειώθηκε γιατί είχαν την αίσθηση πως η ψυχή τους και η συνείδησή τους είναι ξεχωριστή από το σώμα

Αν ένας άνθρωπος βιώσει μια εικονική εξωσωματική εμπειρία, τότε μειώνεται ο φόβος που έχει για τον θάνατο, έδειξε μια νέα πρωτότυπη ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Μελ Σλέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", σύμφωνα με το "New Scientist", πειραματίσθηκαν με 32 εθελοντές. Ορισμένοι συμμετέχοντες φόρεσαν στο κεφάλι τους ειδική κάσκα εικονικής πραγματικότητας και είχαν την ψευδαίσθηση ότι βγαίνουν από το σώμα τους και ότι διαθέτουν ένα άλλο εικονικό σώμα, με το οποίο μπορούσαν να «πετούν» πάνω από το κανονικό σώμα τους και να το βλέπουν από ψηλά (κάτι ανάλογο συμβαίνει με ορισμένες επιθανάτιες εμπειρίες σε αίθουσες χειρουργείων).

Στη συνέχεια, οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια αξιολόγησης του φόβου τους. Όσοι είχαν βιώσει την (εικονική) αποσύνδεση από το σώμα τους, ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ λιγότερο φόβο θανάτου. Για «πολύ δυνατή επίδραση» έκανε λόγο ο Σλέιτερ.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, πιθανώς οφείλεται στο ότι η εξωσωματική εμπειρία -έστω και εικονική- δίνει στον άνθρωπο την εντύπωση ότι η συνείδησή του (ή η ψυχή του) είναι κάτι διαφορετικό από το σώμα του και ότι συνεπώς δεν θα πεθάνει μαζί του, αλλά μπορεί να επιβιώσει μετά το θάνατο.

Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να αξιοποιήσουν την εικονική πραγματικότητα σε ασθενείς τελικού σταδίου που βρίσκονται λίγο πριν τον θάνατο, ώστε να τους ανακουφίσουν από το άγχος και να τους δώσουν ελπίδα.

protothema.gr
 
Top