Η εμπλοκή στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ (ΟΠΣ) λόγω της αθρόας συμμετοχής μέσω υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για την γ’ φάση Κοινωφελούς εργασίας για 24.271 θέσεις απασχόλησης, έφερε νέα κόντρα ανάμεσα σε αγανακτισμένους πολίτες – ανέργους και σε υπαλλήλους του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων μόλις χθες παρουσιάστηκε και δεύτερο περιστατικό έντασης από ανέργους στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Κερατσινίου, αφού αρκετοί άνεργοι που είχαν πάει για να εξυπηρετηθούν περιμένοντας ώρες για να επανέλθει το σύστημα, δεν έφευγαν από την υπηρεσία, προχωρώντας σε μια είδους κατάληψη της υπηρεσίας παρότι είχε τελειώσει η ώρα κοινού ( έως 13.30 ) και το ΟΠΣ δεν λειτουργούσε. 

Ο Προϊστάμενος δεν είχε άλλη λύση παρά να καλέσει τη συνδρομή της τοπικής αστυνομίας η οποία παρενέβη και τελικώς οι πολίτες έφυγαν από την υπηρεσία. Στο ίδιο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στο Κερατσίνι την προηγούμενη εβδομάδα είχε παρουσιαστεί και το περιστατικό ξυλοδαρμού από άνεργο που ήθελε να εγγραφεί παρότι κατοικούσε σε διεύθυνση αρμοδιότητας του ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ Πειραιώς. 

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ παρουσιάζει προβληματική λειτουργία. 

Για το λόγο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων με ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις των συστημάτων σε επίπεδο βάσης δεδομένων. 

Η αρμόδια Διεύθυνση Μηχανογράφησης του ΟΑΕΔ έχει αναλάβει τον συντονισμό των ανωτέρω ανάδοχων εταιρειών και από την μέχρι τώρα διερεύνηση του συστήματος έχουν προταθεί βελτιώσεις και αλλαγές στην παραμετροποίηση των συστημάτων.

 Μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών θα ακολουθηθεί μια περιοδος παρακολούθησης της απόκρισης του συστήματος ΟΠΣ και προσαρμογής του στην επιθυμητή βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ η κ. Αντωνοπούλου εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 50 υπάλληλοι ΠΕ Πληροφορικής και 28 υπάλληλοι ΤΕ Πληροφορικής στον ΟΑΕΔ αλλά για την έγκριση, την προκήρυξη και την κάλυψη των θέσεων αυτών αρμόδιο είναι το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Η κ. Αντωνοπούλου ενημέρωσε επίσης ότι ο ΟΑΕΔ χορήγησε για το δώρο Χριστουγέννων επιδομάτων ανεργίας 40.240.703 εκατ. ευρώ σε 274.669 δικαιούχους ενώ για το Δώρο Χριστουγέννων ειδικής παροχής Μητρότητας χορηγήθηκαν 4.167.628 εκατ. ευρώ σε 19.889 δικαιούχους.
dikaiologitika.gr

 
Top