Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση εναντίον δημάρχων επανέρχεται η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στις εξελίξεις για τις παρατάσεις των συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας. Κατηγορεί δημάρχους που ανήκουν στο στρατόπεδο της ηγετικής ομάδας του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ότι «έχουν αναλάβει το ρόλο λαγού» με «προφανή σκοπό τους, να καταργήσουν αυθαίρετα το άρθρο 16 του ν.4429/2016 που παρατείνει τις συμβάσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, προκειμένου να απαξιώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας από προσωπικό και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργολάβων που θα τις αναθέσουν».
Τα βέλη του ΜΕΤΑ στρέφονται κατά του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, αν και έκανε πίσω στο θέμα μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά και κατά άλλων δημάρχων (Κορίνθου-Κυθήρων-Ηρακλείου Αττικής-Ανατολικής Μάνης-Κασσάνδρας Χαλκιδικής) που «αντί για την παράταση των συμβάσεων προχωρούν αυθαίρετα και αυταρχικά σε απολύσεις εργαζομένων, βάζοντας πάνω από όλα το κομματικό τους καθήκον. Με απύθμενο θράσος δεν διστάζουν να απειλούν τους εργαζόμενους ότι αν εμφανιστούν στην εργασία τους, θα καλέσουν τις δυνάμεις καταστολής για να τους εμποδίσουν (Δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής)», αναφέρει το ΜΕΤΑ.
Η παράταξη καλεί όλους τους συναδέλφους στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην Στάση Εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι και να δώσουν δυναμικό παρών στις 6.00 το πρωί στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της καθαριότητας του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη (Απόλλωνος 3).
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Τον ρόλο του «λαγού» έχουν αναλάβει δήμαρχοι που ανήκουν στο στρατόπεδο της ηγετικής ομάδας του κ. Πατούλη στην ΚΕΔΕ με προφανής το σκοπό τους, να καταργήσουν αυθαίρετα το άρθρο 16 του ν.4429/2016 που παρατείνει τις συμβάσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, προκειμένου να απαξιώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας από προσωπικό και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργολάβων που θα τις αναθέσουν.
Με περίσσια αναλγησία και αυταρχικότητα ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, παραμονές Πρωτοχρονιάς, ρίχνει στον καιάδα της ανεργίας 65 εργαζόμενους της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, ενώ ο νόμος τον υποχρεώνει να παρατείνει αυτοδίκαια και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, όλες τις συμβάσεις αυτές μέχρι το τέλος του 2017.
Τον ίδιο ρόλο του «λαγού» παίζουν και άλλοι δήμαρχοι (Κορίνθου-Κυθήρων-Ηρακλείου Αττικής-Ανατολικής Μάνης-Κασσάνδρας Χαλκιδικής) που αντί για την παράταση των συμβάσεων προχωρούν αυθαίρετα και αυταρχικά σε απολύσεις εργαζομένων, βάζοντας πάνω από όλα το κομματικό τους καθήκον. Με απύθμενο θράσος δεν διστάζουν να απειλούν τους εργαζόμενους ότι αν εμφανιστούν στην εργασία τους, θα καλέσουν τις δυνάμεις καταστολής για να τους εμποδίσουν (Δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής).
Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξεκινούν από την αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υποταγή των εντολών των δανειστών για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής και την διατήρηση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενταφιάζοντας την μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.
Ενώ για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των Δημάρχων αποτελούν μονόδρομο η εφαρμογή των μνημονίων  και οι εντολές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για τους εργαζόμενους μονόδρομο αποτελεί ο αγώνας διαρκείας για την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής σχέσης, ολιγόμηνης διάρκειας, κακοπληρωμένης και χωρίς δικαιώματα.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συνεχίζει μαζί με τους συναδέλφους συμβασιούχους τον αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία, κανένας συνάδελφος απλήρωτος, κανένας συνάδελφος απολυμένος.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην Στάση Εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι και να δώσουν δυναμικό παρών στις 6.00 το πρωί στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της καθαριότητας του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη (Απόλλωνος 3).
Ο αγώνας όμως δεν μπορεί να παραμείνει μόνο σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό καλούμε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα ώστε να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα από το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις ήξεις αφήξεις της κυβέρνησης και την αναλγησία και αυθαιρεσία Δημάρχων.
Με οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα διαρκείας απαιτούμε
Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος
Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 
Top