Με πρωτοφανή ένταση, εξακολουθεί να χτυπάει η κακοκαιρία, την ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Οι χιονοπτώσεις είναι καθημερινές και συχνά ιδιαίτερα σφοδρές.
Από αργά το απόγευμα της Τετάρτης σήμανε και πάλι συναγερμός και χρειάστηκε να δοθεί μάχη από τα εκχιονιστικά ώστε να μείνει ανοιχτή ακόμη και η Εγνατία Οδός, όπου σε μεγάλο τμήμα της η κίνηση γίνονταν μόνο με αλυσίδες.

Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων διακόπηκε στον κόμβο Κουτσελιού ενώ αργά το βράδυ απαγορεύτηκε και η κίνηση των λεωφορείων από την περιοχή της Σιάτιστας προς τα Ιωάννινα.

Το χιόνι φτάνει ακόμη και το ένα μέτρο σε περιοχές όπως η Μηλιά Μετσόβου, η Βωβούσα αλλά και σε χωριά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων. Στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή.

Σφοδρή χιονόπτωση σάρωσε την Κοζάνη και σχεδόν όλη τη Δυτική Μακεδονία. Τα σχολεία στην περιοχή παραμένουν κλειστά.

Στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί δεκάδες χωριά κοντά στην Κοζάνη λόγω της έντονης χιονόπτωσης, η οποία φαίνεται πως έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε μια ολόκληρη «γραμμή» σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Kozanimedia από το κέντρο της ΔΕΗ.

Το ρεύμα έχει κοπεί από τις 1.45 το πρωί, περίπου, σε χωριά της Ελίμειας, της Αιανής, αλλά και της γραμμής προς Πρωτοχώρι-Άργιλο, στην Καρυδίτσα και σε πολλά άλλα, ενώ λίγο μετά τις 2.10 ξεκίνησαν τα συνεργεία της ΔΕΗ για να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Εκτακτη σύσκεψη για το καιρικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, απόντος του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, λόγω ίωσης που τον ταλαιπωρεί, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με αφορμή τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για ελαφρά χιονόπτωση ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή έξι μεγάλες αλατιέρες και δύο μικρές βρίσκονται στην περιοχή Ντεπώ, προκειμένου με την πρώτη νιφάδα χιονιού να βγουν στους δρόμους. Επίσης, δέκα υδροφόρες είναι στο λιμάνι για να γεμίσουν αμέσως θαλασσινό νερό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου και προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας, Θωμάς Ψαρράς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου, είναι προκαθορισμένα τα δρομολόγια που θα εκτελούν οι αλατιέρες και οι υδροφόρες προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στους δρόμους, όμοια με εκείνα που σημειώθηκαν στην πρόσφατη έντονη χιονόπτωση.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται ακόμη οχτώ μικρά φορτηγά, ενώ ήδη στις αποθήκες του δήμου υπάρχουν περισσότεροι από 400.000 τόνοι αλάτι, σύμφωνα με τον κ.Ψαρρά.

'Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλέψεων των μετεωρολόγων, επί ποδός θα βρίσκονται συνολικά 150 εργαζόμενοι, όπως επίσης άλλοι 50 οδηγοί και χειριστές για να καλύψουν τις ανάγκες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πέσει σε περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως οι 40 Εκκλησιές, η Ανω Τούμπα και η Τριανδρία.

Δείτε τα βίντεο από την Κοζάνη




 
Top