Του Σταύρου Τσιριγωτάκη*

Βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι ένα παράθυρο μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. 

Η στάση που υιοθετούμε απέναντι σε ανθρώπους, γεγονότα και καταστάσεις επηρεάζει τους στόχους, τη συμπεριφορά και την πορεία μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας.


Πως βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; 


Η απάντηση στο ερώτημα αυτό από πρώτη ματιά δεν φαίνεται να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, αλλά για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέες έρευνες θα μπορούσε να είναι. 


Η αντίληψη είναι μοναδική για κάθε άτομο και είναι απλά μια ερμηνεία της πραγματικότητας. Η φράση "Είναι το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο" μπορεί να αναφέρεται ως ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Όποιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο ζει περισσότερα χρόνια.

Κατά την Wikipedia, είναι μια κοινή έκφραση που χρησιμοποιείται ρητορικά για να δείξει ότι μια συγκεκριμένη κατάσταση θα μπορούσε να είναι μια αιτία για αισιοδοξία (μισογεμάτο, όπως το βλέπουν οι οπτιμιστές) ή απαισιοδοξία (μισοάδειο, όπως το βλέπουν οι πεσιμιστές).
Το ιδίωμα χρησιμοποιείται για να εξηγήσει, πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα γεγονότα και τα αντικείμενα. 

Ευτυχία ίσον μακροζωία. 

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί άνθρωποι ξέρουν από προσωπική εμπειρία: όσο πιο ξέγνοιαστος και χαρούμενος είναι κανείς, τόσο πιο υγιής είναι και τόσο περισσότερο ζει.

Αντίθετα, οι μόνιμα αγχωμένοι και απαισιόδοξοι κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο. Η αισιοδοξία είναι κατ εξοχήν χαρακτηριστικό γνώρισμα του ψυχικά υγιούς ατόμου!


Οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη θετική και αισιόδοξη νοητική στάση και οπτική "γωνία" για τη ζωή, από τη μια, και στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, από την άλλη. 

Όπως είπαν, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη υγεία, σε σχέση με όσους συστηματικά βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. 

Εργαστηριακά πειράματα, με ζώα και ανθρώπους, έχουν δείξει αναμφίβολα ότι όσοι βιώνουν συνθήκες στρες απελευθερώνουν στον οργανισμό τους περισσότερες επιβλαβείς ορμόνες, με συνέπεια να εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Είναι πλέον σίγουρο ότι η αισιόδοξη στάση ζωής μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία των γυναικών.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που έχουν μια θετική στάση για τη ζωή είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από εκείνες που είναι λιγότερο αισιόδοξες.


Οι ερευνητές προτείνουν:  "H αισιοδοξία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των γυναικών από πολλές παθήσεις".


*Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, MD, FA

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ)
τακτικό μέλος Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Society (SIS)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 66
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:  210-4619735

BIOCARE MEDICAL CENTER

ΔΟΥΣΜΑΝΗ 24, ΓΛΥΦΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-8981624-7

ή επισκεφτείτε την σελίδα www.tsirigotakis.com




 
Top