Νέο κύμα κακοκαιρίας, πιο... ελαφρύ από την «Αριάδνη», θα ξαναβάλει στην «κατάψυξη» πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς -σύμφωνα με τους μετεωρολόγους- οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και οι καταιγίδες θα επιστρέψουν από το βράδυ της Κυριακής.

«Το εγκλωβισμένο ψύχος και οι νοτιάδες θα “θάψουν” πάλι κεντρικές και βόρειες περιοχές. Το δριμύ ψύχος που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα είναι το αίτιο που έχουν εγκλωβιστεί ψυχρές αέριες μάζες σε πολλές περιοχές της κεντρικής και -ειδικά- της βόρειας Ελλάδας. Το ότι σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις και ο καιρός “ισορρόπησε” δεν σημαίνει ότι και αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα μας αποχαιρετήσουν εύκολα» λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αργά το βράδυ της Κυριακής θα αρχίσει να χιονίζει πυκνά στα ορεινά και τα ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και της βόρειας Πελοποννήσου, ενώ στην υπόλοιπη Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. «Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειότερα (το σύστημα θα μας έρθει από τη νότια Ελλάδα) και έως το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχουν επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες οι περισσότερες παραθαλάσσιες, πεδινές και ημιορεινές περιοχές» λέει ο Γ. Καλλιάνος.

Οπως όλα δείχνουν, το σύστημα θα κινείται αργά και σταθερά βορειότερα, με χιόνια σε ορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας σε Θεσσαλία και Ηπειρο. «Περιμένουμε ακόμη ένα “πέρασμα” με χιονοπτώσεις την Τρίτη. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα είναι τόσο σφοδρές όπως τις προηγούμενες ημέρες» επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος.



Στο μεταξύ, τα προβλήματα από την επέλαση του σκανδιναβικού χιονιά παραμένουν - ιδίως, σε κεντρική και δυτική Ελλάδα. Χθες και προχθές η πόλη του Βόλου αντιμετώπισε πρόβλημα υδροδότησης. Οι δρόμοι των Ιωαννίνων έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια και οι Αρχές καλούν οδηγούς και πεζούς να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους. Ο παγετός έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες στη Θεσπρωτία, ενώ από τη Σκόπελο, όπου βρέθηκαν, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου διαβεβαίωσαν τους κατοίκους ότι μόλις καταγραφούν οι ζημιές και αποσταλούν τα αιτήματα αποζημιώσεων στα υπουργεία, θα καταβληθούν οι τελευταίες.

Νέο κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή. Η πρόγνωση του καιρού αναλυτικά

Το απόγευμα κι από τα Νοτιοδυτικά θα ξεκινήσει η επιδείνωση του καιρού με σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

Αύριο Κυριακή, στα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο, περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν το πρωί στα βόρεια θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία μεταβολή του καιρού περιμένουμε το απόγευμα κι από τα Νοτιοδυτικά, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι άνεμοι από το μεσημέρι στα Δυτικά και βαθμιαία στα Νότια, θα στραφούν σε νότιους, νοτιοανατολικούς 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα Βόρεια, με παγετό στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι ισχυρός.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες οι οποίες το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, με ένταση των φαινομένων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, αλλά από το απόγεμα θα στραφούν σε βορειανατολικούς και τη νύχτα στα ανατολικά και νότια σε νοτιοανατολικούς με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία από 1-7 βαθμούς κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, κυρίως στα ανατολικά. Τη νύχτα αναμένονται τοπικές βροχές και στα ημιορεινά και ορεινά, παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες αργότερα στη Δυτική Μακεδονία θα ενταθούν.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βορειοανατολικοί. Βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς 3-5 και στα ανατολικά ως 6 μποφόρ.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν με τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4-5 μποφόρ κι από το βράδυ 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 3-11 βαθμούς, αλλά στην Ήπειρο θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, θα έχουμε αρχικά λίγες νεφώσεις, που από το μεσημέρι κι από τα δυτικά θα πυκνώσουν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ κι από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με βαθμιαία ενίσχυση. Η θερμοκρασία από μείον 4 ως 12 βαθμούς κελσίου, αλλά στη Θεσσαλία κατά τόπους 6-8 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα έχουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα τοπικών βροχών ή σποραδικών καταιγίδων στα ανατολικά. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τη νύχτα θα έχουμε και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι δυτικοί 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 14 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα βόρεια τα φαινόμενα το πρωί θα είναι ισχυρά, αλλά στη συνέχεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοανατολικοί, από το βραδύ ενισχυόμενοι. Στα νότια δυτικοί 3-5 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με βαθμιαία ενίσχυση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 16 βαθμούς κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση καιρού για την Δευτέρα 16./01

Τη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ενδέχεται να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, στα νότια, νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά και 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

 
Top