Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν “πιλοτικά” σε δήμους, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν 240 νέες δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα.
Για τη λειτουργία τους θα απαιτηθούν 3.000 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ (ΜΔΤ και ΠΕΠ).
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, παρατείνοντας κατά έξι μήνες την εφαρμογή του νέου συστήματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Η χώρα μας έχει μνημονιακή δέσμευση να μεταρρυθμίσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά η έλλειψη πόρων καθιστά δύσκολο το εγχείρημα.
Το κόστος του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2017 – 2018, για να φτάσει στα 300 εκατομμύρια κατά την πλήρη εφαρμογή του.
Σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσει “πιλοτικά” σε δήμους, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.
Θα βασιστεί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα στελεχώνονται με βασικές ιατρικές και λοιπές ειδικότητες και θα καλύπτουν έναν συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.
 
Top