Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της ηπείρου μας βρίσκεται στο Σχιστό, άγνωστο στον κόσμο, παρατημένο από το κράτος και χαμένο στη λήθη και την αδιαφορία εκείνων που έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη για να το αναδείξουν, να το συντηρήσουν και να το αξιοποιήσουν.

Πρόκειται για ένα από τα πιο άριστα διατηρημένα σπήλαια που κατοικήθηκε 11.000 χρόνια προ Χριστού και αποκαλύπτει ότι εκείνη την περίοδο εγκαταστάθηκαν στο λεκανοπέδιο οι πρώτοι οικιστές του!

Το σπήλαιο ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2000 από την Εφορία Παλαιοντολογίας - Σπηλαιολογίας, ενώ από το 2006 έχουν αρχίσει ανασκαφές από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας της Ν. Υόρκης και τους ειδικούς επιστήμονες Ψ. Μαυρίδη και Λ. Κορμαλόγλου, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων, στις νοτιοδυτικές παρυφές του όρους Αιγάλεω, απέναντί του, νοτιοανατολικά, βρίσκεται ο λόφος του Σκαραμαγκά, ενώ νότια, στα 500 μέτρα, είναι το Νεκροταφείο Σχιστού. Δυτικά, σε απόσταση 165 μ., αρχίζει η περιοχή του παλιού λατομείου και νοτιοδυτικά, στα 620 μέτρα, βρίσκεται η ΒΙΟΠΑ Σχιστού.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι συγκλονιστικά: Λίθινα εργαλεία και πυριτόλιθα, οστέινα αντικείμενα, ακόμα και αγκίστρια από οστά ζώων με τα οποία οι οικιστές του σπηλαίου ψάρευαν στον κόλπο της Ελευσίνας, που απέχει μόλις 1.900 μέτρα από τον περίβολό του.

Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό που βρίσκεται στη… γειτονιά μας αλλά δεν το ξέρουμε. Μήπως ήρθε η ώρα να τον μάθουμε; 
ΠΑΡΟΝ
 
Top