ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 
ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ

Αθήνα, 02-12-2016

Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αξιότιμοι κύριοι,
ως Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
λαμβάνοντας υπόψιν:

α) Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο υπεγράφη στις 17 Μαΐου 1914 ανάμεσα στην Αλβανία και τις Μεγάλες Δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσική Αυτοκρατορία, Γερμανία, Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία, Ιταλία),
β) Την Διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ
και γ) Την Σύμβαση – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων,
καταγγέλλουμε το αλβανικό κράτος για την μεθόδευση του σταδιακού αφανισμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δηλαδή των γηγενών ελληνικών πληθυσμών που διαβιούν στο νότιο τμήμα της αλβανικής επικράτειας, τον ιστορικό χώρο της Βορείου Ηπείρου.

Μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της πολιτικής είναι ο νέος κύκλος βίας και τρομοκρατίας κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου που άνοιξε με την παράνομη κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες του Δήμου Χιμάρας στις 26 Αυγούστου 2015.

Κατά τη διάρκεια του 2016 έχει μπει σε εφαρμογή ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο «τουριστικής ανάπτυξης» της πόλης της Χιμάρας - της οποίας οι γηγενείς κάτοικοι είναι όλοι Έλληνες - το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε αυτόχθονες. Η «ανάπτυξη» αυτή προβλέπει επίσης και την κατεδάφιση σπιτιών, που έχουν κτιστεί πολλές δεκαετίες ακόμα και αιώνες πριν, τα οποία χαρακτηρίζονται «ενοχλητικά».
Στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής εορτής, προς τιμήν του ΟΧΙ που είπαν οι Έλληνες το 1940 εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, δεκαεννέα οικογένειες Ελλήνων της Χιμάρας έλαβαν ειδοποιητήρια, υπογεγραμμένα από τον δήμαρχο, τα οποία τις καλούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, γιατί αυτά πρόκειται να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο σχεδίου για την ανάπλαση της πόλης.

Τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια εμφανίστηκαν ξαφνικά στις πόρτες των σπιτιών, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να έχουν διευκρινιστεί άλλα απαραίτητα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ύψος της αποζημίωσης για κάθε κτίσμα κ.ά.

Ειδοποιητήρια κατεδάφισης έλαβαν μόνο Έλληνες στη Χιμάρα.
Άρα δύο γεγονότα μπορεί να συμβαίνουν:
α) Αν δεν στοχοποιήθηκαν οι Έλληνες, όπως ισχυρίζεται η Αλβανία και ήταν τυχαίο ότι όλοι οι ειδοποιηθέντες ήταν Έλληνες, τότε οι αλβανικές κυβερνήσεις ψεύδονται όταν λένε ότι στη Χιμάρα οι Έλληνες είναι μία μικρή μειοψηφία, επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να μην συμπεριλάβουν την περιοχή στις μειονοτικές ζώνες.
β) Αν ίσχυε ότι η Χιμάρα δεν είναι μειονοτική περιοχή και οι Έλληνες είναι μία μικρή μειοψηφία εκεί (όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί), τότε η Αλβανία στοχοποίησε αποκλειστικά τους Έλληνες.
Σε κάθε περίπτωση η αλβανική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη.

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα όσο και ο νυν Έντι Ράμα σε δημόσια αντιπαράθεση που είχαν τον Δεκέμβριο του 2015 παραδέχθηκαν ότι από το 1992 και μετά διαπράχθηκε ένας άνευ προηγουμένου εποικισμός στην πόλη των Αγίων Σαράντα, ανατρέποντας την πληθυσμιακή αναλογία εις βάρος των Ελλήνων.

Το ίδιο φαινόμενο μεθοδεύεται και στη Χιμάρα, με τον δήμαρχο του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργο Γκόρο να δηλώνει με θρασύτητα ότι «από το σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να ζημιωθούν 19 οικογένειες αλλά θα βοηθηθούν από 500 έως 1.000 οικογένειες!».  Ασφαλώς εννοεί ότι θα βοηθηθούν αλλοεθνείς οικογένειες εποίκων που θα εγκατασταθούν από διάφορες άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Αν δεν σταματήσει το φαινόμενο αυτό τώρα, σίγουρα θα επεκταθεί και στις περιοχές των Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου όπου υπάρχουν αναγνωρισμένα από το αλβανικό κράτος ελληνικά μειονοτικά χωριά, όπου επίσης σημειώνονται αδικίες εις βάρος των ντόπιων ιδιοκτητών.

Η διαμαρτυρία αυτή επιδίδεται σήμερα με αφορμή την συμπλήρωση εβδομήντα ενός ετών από την αποχή των κατοίκων της Χιμάρας από το δημοψήφισμα - παρωδία για την εγκαθίδρυση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία (2 Δεκεμβρίου 1945), κίνηση η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την αφαίρεση της ελληνικής εθνικότητας από τους Χιμαραίους από τη δικτατορία του Ενβέρ Χότζα. Η άρνηση της αναγνώρισης των κατοίκων της Χιμάρας ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συνεχίζεται έως σήμερα από το αλβανικό κράτος.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914


    Ο Προεδρεύων                                    Η Γενική Γραμματέας
                              Πρίφτης  Ελευθέριος                                       Νίκα  Βιολέτα
 
Top