Στον πάγο μπαίνει σιγά σιγά η χώρα. Χιονίζει εδώ και λίγη ώρα μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα.

Το χιόνι πέφτει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στο νομό.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργία για τα μηχανήματα, ενώ έχει γίνει και διανομή αλατιού σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν υπάρξει ανάγκη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται τη νύχτα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έως και -14 βαθμούς στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.
Σε επιφυλακή το Ηράκλειο Κρήτης

Σήμερα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ηράκλειο, οι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, συζήτησαν τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρξουν από τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ παράλληλα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε κατάλογο με οδηγίες προς τους πολίτες, ζητώντας να είναι προσεκτικοί.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οπως τονίστηκε, στις προτεραιότητες των εκπροσώπων της Π.Ε. είναι ο άμεσος εκχιονισμός του κεντρικού οδικού δικτύου, η άμεση οδική πρόσβαση - αν απαιτηθεί - προς τις δομές υγείας, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς και ο εκχιονισμός δρόμων σε χωριά και οικισμούς.

«Η Περιφέρεια, οι δήμοι και οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πραγματική επιφυλακή. Δεν είναι εικονική, είναι πραγματική» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Επίσης τόνισε, πως τέθηκαν οι προτεραιότητες «για να κρατήσουμε την πρόσβαση στις δομές υγείας καταρχήν και να μην μείνουν περιοχές αποκλεισμένες ακόμα και τη νύχτα. Δεν ξέρουμε, ούτε την ένταση, ούτε τη διάρκεια που θα έχει η χιονόπτωση, για να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα αποκαθιστούμε το κεντρικό δίκτυο. Δώσαμε ένα μήνυμα στους κτηνοτρόφους - ήταν και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων εδώ - να προστατεύσουν οι ίδιοι τις περιουσίες τους».

Επίσης με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου, ενημερώνει, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ., για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με βροχοπτώσεις και έντονες χιονοπτώσεις, από σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Παράλληλα καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών, σε εφαρμογή του μνημονίου ενεργειών «χιονόπτωση - παγετός» για αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Ακόμη ενημερώνονται οι κάτοικοι, προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών σε κάθε περιοχή.

Τέλος, ανοικτό θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της αποψινής νύχτας, αύριο Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 30 του μήνα, το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, που λόγω του κρύου θα χρειαστούν φιλοξενία.
 
Top