Φωτιές έχει ανάψει η απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τόσο η χονδρική, όσο και η λιανική τους αξία θα μπορεί να καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες, ενώ παράλληλα θα εξαιρεθούν από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα.

Οι φαρμακοποιοί λένε ότι το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει μεγάλες αυξήσεις από τις φαρμακευτικές στην τιμή των μη συνταγογραφούμενων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), και μάλιστα άμεσα, ειδικά για γνωστά φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα, αντιγριπικά, σιρόπια, αποσυμφορητικά κ.ά. που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο 4254/2014 δεν επιτρεπόταν καμία αύξηση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Από την άλλη, πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών εξηγούν πως ο ανταγωνισμός σε κατηγορίες όπως αυτές των παυσίπονων και των σκευασμάτων για το κρυολόγημα είναι ήδη έντονος, γεγονός που δεν επιτρέπει άνοδο στην τιμή, αφού οι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερες επιλογές, τονίζοντας παράλληλα πως δεν προτίθενται να διακινδυνεύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά. Αυτό που εξετάζεται προς το παρόν είναι ποια σκευάσματα θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων, από σημεία λιανικής, δεδομένου πως ο ΕΟΦ έχει ήδη καταρτίσει τη λίστα με τις σαράντα δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις συσκευασίες που θα συνιστούν την κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα).



Πάντως μέσα στην επόμενη χρονιά ίσως έρθουν και άλλες αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου, δεδομένου πως στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνεται η επικαιροποίηση του πλαισίου για τη διαφήμιση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου να καλύψει και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η διαφήμισή τους σε όλα τα σημεία πώλησης θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, συντελώντας τελικά προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών για τους καταναλωτές.
ΠΗΓΗ pronews.gr
 
Top