Δύο από τους πιο ισχυρούς δισεκατομμυριούχους του κόσμου στον τομέα της τεχνολογίας θεωρούν ότι δεν ζούμε στον αληθινό κόσμο αλλά σε μια προσομοίωσή του, όπως στην ταινία «The Matrix». 

Και μάλιστα έχουν προσλάβει επιστήμονες που ερευνούν το θέμα προκειμένου να μας απελευθερώσουν!

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The New Yorker, επισημαίνεται ότι ιδέα της «simulation hypothesis» (υπόθεση προσομοίωσης) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελίτ της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «σε πολλούς στη Sillicon Valley έχει γίνει έμμονη ιδέα η simulation hypothesis, δηλαδή ότι αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα είναι κατασκευασμένο σε υπολογιστή. Δύο δισεκατομμυριούχοι του χώρου έχουν φτάσει στο σημείο να προσλάβουν επιστήμονες που ερευνούν το θέμα με σκοπό να μας βγάλουν από την προσομοίωση».

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι δεν κατονομάζονται στο περιοδικό. Ωστόσο, με αφορμή της εξέλιξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, κάποιοι έχουν κατά καιρούς αγγίξει το θέμα. Τον περασμένο Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Elon Musk, δήλωσε ότι πιστεύει πως ένας εξελιγμένος τεχνολογικά πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει μια προσομοίωση, η οποία να είναι η δική μας πραγματικότητα. «Πριν από 40 χρόνια είχαμε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια το «Pong», δύο ορθογώνια και μια τελεία. Σήμερα έχουμε φωτορεαλιστικές προσομοιώσεις και προχωράμε στην εικονική πραγματικότητα. Κάποια στιγμή τα παιχνίδια δε θα ξεχωρίζουν από την πραγματικότητα». Και η δήλωσή του που «έβαλε φωτιά» στο Ίντερνετ ήταν η εξής: «Υπάρχει μόλις μία πιθανότητα στο δισεκατομμύριο η πραγματικότητά μας να μην είναι μια εικονική πραγματικότητα».

Αλλά και ο Sam Altman, πρόεδρος της Y Combinator, εταιρίας που προωθεί start-ups στον τομέα της τεχνολογίας, θεωρεί πως: «τα smartphones ήδη μας ελέγχουν. Η συγχώνευση έχει ήδη αρχίσει – και η συγχώνευση είναι το θετικό σενάριο. Γιατί στις άλλες εκδοχές θα έχουμε σύγκρουση: εμείς θα κατακτήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ή η τεχνητή νοημοσύνη εμάς. Σε μια ακραία εκδοχή αυτής της συγχώνευσης, θα μπορούσαμε να κάνουμε upload τους εγκεφάλους μας στο cloud. Πολύ θα μου άρεσε αυτό!».

Πηγή
 
Top