Καθοριστική τόσο για την ίδια την ζωή όσο και την μετά το έμφραγμα κατάσταση του ασθενή είναι η ταχύτητα αντίδρασης στο πρώτο σύμπτωμα, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γ.Τραπεζιώτη.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάνει τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο «φονιά» στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο, όπως είπε ο κ.Φούσσας.

Από την ώρα που έρχεται αυτός ο οξύς πόνος στο στήθος, που αντανακλάται στην κάτω σιαγόνα και πάει στο αριστερό χέρι, και είναι σαν σφίξιμο, πίεση, συνοδευόμενος από εφίδρωση και τάση για εμετό, πρέπει αμέσως να κληθεί το ΕΚΑΒ, το οποίο μέσα σε μισή ώρα πρέπει να ανταποκριθεί, να πάει τον ασθενή σε νοσοκομείο που διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο, για να ανοίξουν το υπεύθυνο για το έμφραγμα αγγείο.

Είναι καθοριστικό μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά από τη στιγμή που ο ασθενής θα νιώσει αυτόν τον πόνο, να ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, τόνισε ο κ.Φούσσας, υπογραμμίζοντας ότι το 70% των ασθενών καθυστερεί, ώρες, ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

«Χάνονται ζωές και έχουμε αρρώστους με καρδιακή ανεπάρκεια, όταν καλούν αργά το ασθενοφόρο ... Και το ΕΚΑΒ τα καταφέρνει, και οι γιατροί τα καταφέρνουν, αλλά δεν ενημερώνουν γρήγορα οι ασθενείς όταν πονάνε».

Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να πάνε με ασθενοφόρο, γιατί την πρώτη ώρα υπάρχουν θανατηφόρες αρρυθμίες».

Στον τομέα της πρόληψης, πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αυξημένη πίεση, η αυξημένη χοληστερίνη, το άγχος, ενώ πρέπει να είναι ρυθμισμένος ο ζακχαρώδης διαβήτης.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα της πρωτιάς στους καπνιστές δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως είπε, βλέπουμε ακόμη και υψηλά ιστάμενους να βγαίνουν στην τηλεόραση και να καπνίζουν... «Στην Τουρκία, στη Ρωσία, ο αντίστοιχος νόμος εφαρμόζεται ... τι συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν μπορώ να το εξηγήσω...», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Φούσσας μίλησε επί τη ευκαιρία του 37ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Καρδιολογίας, που είναι σε εξέλιξη από χτες με τη συμμετοχή 2.500-3.000 καρδιολόγων. Τόνισε μάλιστα την έλλειψη μεγάλων συνεδριακών κέντρων στην Ελλάδα, χωρητικότητας 25.000-30.000 συνέδρων, προκειμένου να φιλοξενούνται πανευρωπαϊκά συνέδρια.
πηγη Στο Κόκκινο


 
Top