Μέσα στο 2016 αυξήθηκαν κατά 33,35% δείχνοντας την πτωτική πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα 24.350 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο (33,,35% περισσότερες από πέρυσι, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου).

Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ προκύπτει ότι όχι μόνον ότι έκλεισαν τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και ότι αυτές που έκλεισαν ήταν περισσότερες από αυτές που άνοιξαν στο ίδιο διάστημα.

Ο δείκτης PMI έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν. Έτσι, ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση, τομέας ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έπεσε στις 49,2 μονάδες σε σχέση με τις 50,4 μονάδες του Αυγούστου. Οι τιμές κάτω του 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας. Η περιορισμένη ρευστότητα και οι ελλείψεις πρώτων υλών ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες στους οποίους αρκετοί παραγωγοί επέρριψαν την ευθύνη για τις αρνητική εικόνα του Σεπτεμβρίου, μετά την αναιμική άνοδο που είχε παρουσιάσει ο κλάδος τον Αύγουστο.



Και οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν μείωση, ενώ υποχώρησε και η εξαγωγική δραστηριότητα μετά από δύο μήνες ανόδου.

Στο επίπεδο των θέσεων απασχόλησης, οι βιομηχανίες συνέχισαν να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τετραμήνου. Οι πιέσεις για αύξηση του κόστους που συνεχίστηκαν για έκτο μήνα δεν απέτρεψαν τις βιομηχανίες από την περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης.

Αιτία για αυτή την εικόνα της αγοράς με τη ραγδαία αύξηση των «λουκέτων» είναι κυρίως η υπερφορολόγηση αλλά και η χαμηλή κατανάλωση.

Οι νέες εγγραφές στο ΓΕΜΗ μειώθηκαν κατά 10,41%, αφού δεν ξεπέρασαν τις 21.657 από 24.174 το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να έχουν δεχθεί οι ατομικές επιχειρήσεις, αφού ιδρύθηκαν 14.335, έναντι 17.359 την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Πηγή : www.imerisia.gr//via:EEA
 
Top