Στόχος του ΥΠΟΙΚ να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών που αποκτούν έδρα στη γειτονική χώρα.

Τριγωνικές συναλλαγές, επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, διακίνηση μαύρου χρήματος και ΑΦΜ – σφραγίδες στοχεύει να εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών με φορολογικό σαφάρι που ετοιμάζει για εταιρείες που μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.Όπως σημειώνει το Έθνος, το φαινόμενο κορυφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls και, όπως αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία, σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, είναι εταιρείες «σφραγίδες» μόνο με ΑΦΜ, που δεν έχουν καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα, καθώς δεν εμφανίζουν απασχολούμενο προσωπικό, δεν μετέφεραν παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα μας.

Το γεγονός αυτό στερεί από το ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα, καθώς οι εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται στη γειτονική χώρα εξυπηρετούν στο να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, με τη μεταφορά χρημάτων σε βουλγάρικους τραπεζικούς λογαριασμούς παρακάμπτοντας τα capital controls, ακόμη και για να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα με χαμηλούς φόρους.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει πχ. προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία και στη συνέχεια εξάγει το εμπόρευμα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.

Ωστόσο, μετά την κύρωση της συμφωνίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναμένεται να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία, προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων του υπ. Οικονομικών θα ζητήσει τη συνδρομή των φορολογικών αρχών της γειτονικής χώρας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή. Οι παραβάτες που θα εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή, ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σε 11.000.

Από αυτές:

- 9.000 δεν εμφανίζουν απασχολούμενο

- 6.000 εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.
πηγη economy365
.
 
Top