Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών διεθνώς! Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, ενώ υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια που φτιάξαμε με την υπερκατανάλωσή τους.

Με αυτό το δεδομένο, η σωστή ενημέρωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, προκειμένου να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό η αποτελεσματικότητά τους.

6 αλήθειες για τη χρήση τους

1. Μια νέα απειλή! Πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Σήμερα εμφανίζεται μια καινούργια απειλή. Πολλές λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.
2. Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων! Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται, τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.
3. Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, θα περάσει! Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς.
4. Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος του αντιβιοτικού, τη δόση, τον τρόπο χορήγησης και για πόσο χρόνο θα τα πάρει ο ασθενής.
5. Δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί αντοχή των μικροβίων στη δράση τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται «ανίσχυρα» να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις που τα μικρόβια προκαλούν.
6. Προσοχή! Ο ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια, θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του. Αν όμως σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, τότε προοδευτικά τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως χρήσιμα ξανά.







 stogiatro.gr
 
Top