Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η καλή κατάσταση των δοντιών παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υγεία του στόματος αλλά και στη γενικότερη υγεία. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή επιβάλλεται να εφαρμόζεται όταν και όπως πρέπει.

 Ο Dr. Χρήστος Τσούξτος  Xειρουργός Oδοντίατρος μας ενημερώνει για το ποιοι είναι οι μύθοι που «κυκλοφορούν» σχετικά με τη στοματική υγιεινή και ποιες οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτούς:

1ος Μύθος: Το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να είναι η πρώτη μας κίνηση το πρωί και η τελευταία το βράδυ.
Αλήθεια: Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας τρείς φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα. Πολύ σημαντικό βεβαίως το να μην κοιμόμαστε χωρίς προηγουμένως να έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας.

2ος Μύθος: Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια αμέσως μετά το φαγητό. 
Αλήθεια: Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 30 λεπτά μετά τα γεύματα και όχι αμέσως μετά. Χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να επανέλθει το στόμα σου από την όξινη κατάσταση, λόγω του φαγητού, σε αλκαλική. Αν τα βουρτσίσεις σε λιγότερο από μισή ώρα καταστρέφεις την αδαμαντίνη τους. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις αμέσως μετά από ένα γεύμα είναι να πιεις νερό, ώστε να μειώσεις τα οξέα του στόματος.

3ος Μύθος: Το πολύ συχνό βούρτσισμα των δοντιών βλάπτει το σμάλτο τους.
Αλήθεια: Εκείνο που μπορεί να βλάψει τα δόντια μας είναι η σκληρή οδοντόβουρτσα και το υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα. Μπορείτε αν θέλετε να πλένετε τα δόντια σας περισσότερες και από 3 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας, όμως μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα.  

4ος Μύθος:  Δεν είναι αναγκαία η επίσκεψη στον οδοντίατρο αν δεν υπάρχει ενόχληση.
Αλήθεια: Δεν πρέπει να περιμένουμε τον πονόδοντο για να πάμε στον οδοντίατρο. Το ζητούμενο είναι να προλάβουμε το κακό. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται κάθε 6 με 12 μήνες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια ενόχληση. Άλλωστε, ακόμα κι αν ο γιατρός δεν εντοπίσει κάτι ανησυχητικό, θα μας κάνει καθαρισμό, που είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της πέτρας και της μικροβιακής πλάκας.

5ος Μύθος: Οι γονείς μου έχουν γερά δόντια. Άρα έχω κι εγώ.
Αλήθεια: Μπορεί η κληρονομικότητα να παίζει ένα μικρό ρόλο στην καλή υγεία των δοντιών αλλά αν τρώτε γλυκά, δεν προσέχετε τη στοματική σας υγιεινή και δεν επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή τα δόντια σας θα εμφανίσουν προβλήματα.

asdtsoykstos.jpg
 
Top