Οι αναρτήσεις προσωπικών εμπειριών στα social media βοηθούν τους χρήστες να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ευκολότερα τα συγκεκριμένα γεγονότα αλλά και επηρεάζουν την αίσθηση του εαυτού τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell.
Οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο ερευνητικό πεδίο της μνήμης γνωρίζουν από καιρό ότι όσοι γράφουν ή μιλούν για τις εμπειρίες τους στους άλλους, τείνουν να θυμούνται τα γεγονότα αυτά καλύτερα. Ωστόσο, η νέα μελέτη, διαπίστωσε ότι η διαδικασία της γραφής για τις εμπειρίες του καθενός στη δημόσια σφαίρα, η οποία συχνά προκαλεί μετέπειτα  κοινωνικά σχόλια, μπορεί επιπλέον να επιτρέψει στους ανθρώπους να προβληματιστούν σχετικά με τις εμπειρίες και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.
«Αν οι άνθρωποι θέλουν να θυμηθούν προσωπικές εμπειρίες, ο καλύτερος τρόπος είναι να τις αναρτήσουν στο διαδίκτυο», δήλωσε η Qi Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Κολέγιο Ανθρώπινης Οικολογίας. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - τα blogs, το Facebook, το Twitter και άλλα ομοειδή - παρέχουν μια σημαντική δυνατότητα για να ανακαλέσουμε μνήμες, σε δημόσιο χώρο και να τις μοιραστούμε  με άλλους ανθρώπους», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ίδια, η οποία είναι ειδικός στον τομέα της προσωπικής μνήμης, η πράξη της ανάρτησης στα social media διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση του εαυτού. Όπως εξηγεί, δημιουργούμε  μια αίσθηση του εαυτού κατά τη διαδικασία ανάκλησης, αξιολόγησης και κοινής χρήσης των αναμνήσεων  από τις προσωπικές εμπειρίες στη ζωή μας με άλλους. Αυτό συμβαίνει χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Ωστόσο, η διαμόρφωση του  τρόπου με τον οποίο θυμόμαστε τις εμπειρίες μας, διαμορφώνουν, επίσης,  αυτό που είμαστε.
Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται ιδιαίτερα από τις διαδραστικές λειτουργίες που διαθέτουν πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το Facebook,  που εμφανίζει περιοδικά φωτογραφίες και δημοσιεύσεις των χρηστών από προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να επανεξετάζουν τις συγκεκριμένες εμπειρίες τους.
«Η μνήμη είναι συχνά επιλεκτική. Αλλά στην περίπτωση αυτή, η επιλογή δεν γίνεται από το δικό μας εγκέφαλο, αλλά από μια εξωτερική πηγή» εξηγεί η Wang. «Έτσι οι διαδραστικές αυτές λειτουργίες μπορούν, επίσης, να διαμορφώσουν το πώς βλέπουμε τις εμπειρίες μας, και τον εαυτό μας».
Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση των social media στη μνήμη, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Memory.
 stogiatro.gr
 
Top