Την ελπίδα ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, εξέφρασε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο κ. Λιαργκόβας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η «μία και μοναδική λύση» για την αύξηση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε ότι «θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι ενώ το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, έχει καθυστερήσει, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάρει το δρόμο του δεδομένου ότι και ο κ. Χουλιαράκης και ο κ. Αλεξιάδης συμφωνούν ότι είναι το μόνο μέτρο για την άντληση εσόδων.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους ανέφερε ότι εφόσον επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και πάντως όχι πριν το 2018, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση των φόρων, καθώς - εκτίμησε - πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε. «Εκείνοι που θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, πληρώνουν από τις αποταμιεύσεις τους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καταθέσεις», είπε. Όπως υπογράμμισε, για να καταδείξει την μη αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2014 τα έσοδα βαίνουν διαρκώς μειούμενα. «Αυξάνει ο ΦΠΑ και μειώνονται τα έσοδα» τόνισε.
Ακόμη, τόνισε πως «υπάρχουν δυνατότητες για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν τη μοναδική λύση. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι το βασικότερο μέσο για την άντληση εσόδων στη χώρα γιατί αλλιώς το βάρος πέφτει στους συνεπείς φορολογούμενους, που όμως έχει κάποια όρια που έχουμε εξαντλήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αγγίζει το 30% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 15%, ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως η Σουηδία, που είναι μόλις 5%. Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση του ΑΕΠ εξηγούν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρά την αύξηση του ΦΠΑ, υπογράμμισε.

«Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Παρουσιάζοντας την Έκθεση εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, για το χρονικό διάστημα Απριλίου 2016 - Ιουνίου 2016, ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι «οι ασαφείς κόκκινες γραμμές μπορεί να επιβραδύνουν την προσπάθεια ανάπτυξης» και ζήτησε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν νέα αναπτυξιακά μέτρα. Δεν γίνεται να είσαι ολίγον έγκυος με το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ή τις εφαρμόζεις ή όχι. Αλλιώς, ο κίνδυνος δυνητικής στασιμότητας είναι υπαρκτός», τόνισε.
Πρόσθεσε πως «η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα» και εκτίμησε ως υπονομευτικές του κλίματος αισιοδοξίας, που δημιούργησε η πρώτη αξιολόγηση, τις «διαφοροποιήσεις υπουργών», όπως είπε.
Ο κ. Λιαργκόβας, αναφέρθηκε και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης που παρατηρούνται στη χώρα μας. Ερωτώμενος «αν θα υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση των στόχων εάν πούμε όχι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ», απάντησε πως «είναι θέμα μηνύματος, αν εφαρμόζουμε ή όχι τις δεσμεύσεις» και πρόσθεσε: «Καλό θα είναι να αποφευχθεί».
Σχετικώς με την φημολογία για μείωση του κατώτατου μισθού ο κ. Λιαργκόβας σχολίασε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από τους δανειστές. «Δεν είναι κάτι που ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που συζητείται είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μαζικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», διαβεβαίωσε.
Ακόμα, σχολιάζοντας την αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους τελευταίους δύο μήνες, ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν η αδυναμία αυτή είναι συγκυριακή ή συστηματική. Υποστήριξε επιπλέον πως η οικονομία της χώρας δεν είναι ακόμα έτοιμη για έξοδο στις διεθνείς αγορές και πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται κεφάλαια από το εξωτερικό αλλά και μια ρύθμιση του χρέους, κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά.
Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε την προσοχή ώστε να μην τίθενται υπερβολικά υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι, αφού το ζητούμενο στην ελληνική περίπτωση είναι η «διατηρησιμότητα μιας φορολογικής πειθαρχίας, ιδίως για μια χώρα που δεν έχει μια ιστορία δημοσιονομικής πειθαρχίας αφού συνεχώς ζούσαμε με ελλείμματα τα τελευταία 30 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφέροντας πως έχουν υλοποιηθεί μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει εσωτερική στάση πληρωμών ύψους 3,3 δισ. ευρώ «για να έχει να λέει πως πετυχαίνει στους δημοσιονομικούς στόχους». Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αγγίξει τα 7,2 δισ. ευρώ κι έχει ήδη επιβληθεί ο κόφτης. «Η οικονομία μας σέρνεται στην ύφεση. Οι νέοι φόροι έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η έκθεση διαψεύδει την κυβέρνηση που μιλά για πλεόνασμα, καθώς αποκαλύπτει ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας κρυφός κόφτης πληρωμών για να αποφύγει τον δημοσιονομικό κόφτη. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντείνει τον πανικό της κυβέρνησης» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.
Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Αμυράς υπογράμμισε πως «οι αλήστου μνήμης κόκκινες γραμμές έγιναν συζήτηση για το αν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπληρωμένο ή συμπληρωματικό».
«Είναι σαφές, ο λογαριασμός δεν βγαίνει» υποστήριξε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
Ότι εκτοξεύει κραυγές καταστροφολογίας, υπονομεύοντας την Οικονομία, κατηγόρησε από την πλευρά του την αντιπολίτευση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Αντωνίου.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top