Πρόσφατη μελέτη από τη Δανία διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα σπερματοζωάρια, επηρεάζοντας αρνητικά τις πιθανότητες για τεκνοποίηση.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1.200 υγιείς νέους άνδρες και συνέλλεξαν πληροφορίες για την καθιστική συμπεριφορά τους (δηλαδή πόσο συχνά παρακολουθούσαν τηλεόραση ή κάθονταν μπροστά σε έναν υπολογιστή) και τη σωματική δραστηριότητα, ενώ επιπλέον έλαβαν από τους συμμετέχοντες δείγμα σπέρματος και αίματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που παρακολουθούσαν περισσότερο τηλεόραση είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με όσους δεν έβλεπαν. Συγκεκριμένα, όσοι παρακολουθούσαν πέντε ώρες τηλεόραση την ημέρα ή περισσότερο είχαν κατά μέσο όρο 37 εκ. σπερματοζωάρια/ml σπέρματος.
Αυτός ο αριθμός μπορεί να ακούγεται αρκετά εντυπωσιακός, αλλά εκείνοι που δεν παρακολουθούσαν τηλεόραση σχεδόν ποτέ είχαν 52 εκατομμύρια/mlσπέρματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι «μαραθώνιοι» μπροστά στην τηλεόρασης μπορεί να κοστίσουν το 30% του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Επιπλέον, όσοι παρακολουθούσαν πολλές ώρες τηλεόραση παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν ανάλογες επιπτώσεις σε όσους κάθονταν με… τις ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνοι που παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση είναι λιγότερο πιθανό να ασκούνται επαρκώς ή να τρώνε υγιεινά, συνήθειες ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιμότητας.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύει μια αμερικανική μελέτη του 2013 η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 15 ώρες άσκησης την εβδομάδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.
 stogiatro.gr
 
Top