Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornel που μελετούν το φαινόμενο, το αστέρι εμφανίζει μια ακανόνιστη εξασθένιση της φωτεινότητας του έως και 65 τοις εκατό για περίπου 25 συνεχόμενες ημέρες για κάθε 78,8 ημέρες των παρατηρήσεων, ενώ η κανονική φωτεινότητα ενός άστρου μειώνεται μόνο ένα τοις εκατό, όταν ένας πλανήτης περνάει από μπροστά του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2015 ο αστρονόμοι είχαν ήδη ανακαλύψει ένα άλλο άστρο, το KIC 8462852, που παρουσίαζε μια παρόμοια εξασθένιση της φωτεινότητας του που κυμαινόταν έως και 22 τοις εκατό, το οποίο πιθανόν να «έδειχνε» την παρουσία ενός πραγματικά τεραστίου σώματος σε τροχιά.
Ενώ η πιθανότητα για κάποιο είδος τεχνητής εξωγήινης γιγαντιαίας «σφαίρας Ντάισον» να είναι θεωρητικά δυνατή, αλλά και συναρπαστική συνάμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή η εξασθένιση είναι πιο πιθανό να έχει προκληθεί από το φυσικό φαινόμενο του πρωτοπλανητικού δίσκου και είναι προσανατολισμένος προς τη Γη.
Παρ “όλα αυτά, οι πραγματικές αιτίες πίσω από τις συμπεριφορές των δύο άστρων EPIC 204278916 και KIC 8462852 παραμένουν ακόμη απροσδιόριστες.
Η «σφαίρα Ντάϊσον» είναι μια υποτιθέμενη σφαίρα που περικυκλώνει εντελώς έναν Ήλιο, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός κλίματος φιλικού προς την δημιουργία ζωής.
Ηλίας Σιατούνης
ΠΗΓΗ