Σημαντικές αναμένεται να είναι από την επόμενη χρονιά οι αλλαγές που θα υπάρξουν στη φορολογία των ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017, με στόχο αυτός να γίνει δικαιότερος μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για όσους είναι κάτοχοι μεγάλου αριθμού ακινήτων και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μικρό μέρος της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, το νέο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα για περιουσίες (αντικειμενικής) αξίας άνω των 200.000 ευρώ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων. Αυτός θα προκύπτει από την φορολόγηση με πολύ χαμηλούς συντελεστές της μικρής ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται όσο θα αυξάνει η αξία, έτσι ώστε το κύριο φορολογικό βάρος θα επιμερίζεται στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και την απόδοση του ΕΝΦΙΑ του 2016 τα εκκαθαριστικά του οποίου απεστάλησαν σε όλους τους ιδιοκτήτες από την προηγούμενη Δευτέρα.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πολύ σημαντικό το ότι στο 92% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2016 είτε προκύπτει μείωση του φόρου, σε σχέση με πέρυσι, είτε δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής, είτε δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο συνολικό αυτό ποσοστό συνυπολογίζονται και όσοι είχαν ελάχιστη αύξηση έως 10 ευρώ. Από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι αυτό επιτρέπει τον επανασχεδιασμό του φόρου σε νέα βάση με δεδομένες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν απέναντι στους δανειστές για τη διατήρηση της ίδιας εισπραξιμότητας στο φόρο, δηλαδή τη διατήρηση του στόχου για ετήσια έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.
Σε ότι έχει να κάνει με την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων του ΕΝΦΙΑ μέσω της αξιοποίησης μέρους της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων το οποίο εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για ιδιοκτήτες που έχουν κληρονομήσει ακίνητα και οι ίδιοι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται σε ληξιπρόθεσμη οφειλή τους και το δημόσιο να μην εισπράττει τα προβλεπόμενα έσοδα.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top