Εξελίξεις στην πολυσυζητημένη υπόθεση του Ωραιόκαστρου με γονείς να απειλούν με καταλήψεις σχολείων αν γίνουν δεκτά σε αυτά παιδιά μεταναστών. ''Δεν ζούμε σε γκέτο'' επανέλαβε ο Νίκος Φίλης...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων


Tην παραίτησή του κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου. Αθ. Τσολακίδης, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου για τη μη ένταξη -τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του: «Εδώ και δεκαεπτά έτη υπηρετώ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη συνέπεια, αφοσίωση και διακριτικότητα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θέλησα να συμμετάσχω στην Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου ήταν προκειμένου να προσφέρω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες μου , όντας γνώστης των προβλημάτων των σχολικών μονάδων του δήμου μας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα. Ως εκ τούτου , για λόγους ευθιξίας , υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου»

Φίλης: Δεν ζούμε σε γκέτο στη χώρα μας
Τα «απαράδεκτα και ακατανόητα» φαινόμενα ξενοφοβίας που παρουσιάστηκαν στο δήμο Ωραιόκαστρου καταδίκασε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά μειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία που έχει επιδείξει συμπαράσταση, συμπάθεια και συμπόνια προς τους πρόσφυγες. Τόνισε ότι «στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο», «δεν περιχαρακώνουμε τα σχολειά και τις πόλεις, έχουμε ελευθερία διακίνησης πολιτών και ένα κράτος που καθορίζει τους όρους με βάση τις συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, για τους όρους εγκατάστασης και περίθαλψης των προσφύγων» ενώ τόνισε ότι «δεν έχει δικαίωμα ένα σχολείο να πει δεν θέλω να έρθουν εδώ ξένοι» πρόκειται για απόφαση της πολιτείας.
Συνθήματα σε σχολεία και στο δημαρχείο
Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, άγνωστοι εισέβαλαν το βράδυ στο δημαρχείο του Ωραιοκάστρου και έγραψαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων και μεταναστών. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, σήμερα το πρωί είδαν στο τοίχο να γράφει «Οι μετανάστες είναι της Γης οι κολασμένοι». Ενώ και σε άλλα σχολεία, έγραψαν συνθήματα...

ΦΩΤΟ από seleo.gr

ΦΩΤΟ από seleo.gr

Μπορεί οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ωραιοκάστρου να έρχονται στο φως τις τελευταίες ώρες αλλά η υπόθεση δεν είναι τωρινή. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου όταν στο δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να μιλήσει η ΚΥΡΙΑ (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) Χρυρή Περπερίδου. Είναι συνταξιούχος μαία και μέσα σε σχεδόν τέσσερα λεπτά αποδόμησε κάθε επιχείρημα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ανάγκασε εκείνους που αρχικά άρχισαν να ουρλιάζουν, να σωπάσουν και να την ακούσουν. Το αν την κατάλαβαν, είναι άλλο θέμα...

Η συνταξιούχος μαία είπε το αυτονόητο: ναι, η κατάσταση είναι άθλια. Ναι, υπάρχουν προβλήματα. Αλλά η γκετοποίηση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Η γυναίκα αυτή πέρασε 25 χρόνια από τη ζωή της σε μια από τις καλύτερες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Όταν είπε πως «για όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα για τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσης ασθενειών, να σας πω ότι γίνονται με ένα καπάκι χλωρίνης σε έναν κουβά», το ακροατήριο (ειδικά μια γυναίκα) άρχισε να φωνάζει.

Αλλά εκείνη, συνέχισε απτόητη. Είχε κάτι να πει. Χρειαζόταν κάποιον να την ακούσει. Και τους έκανε να την ακούσουν. Στα λεπτά που ακολούθησαν και μέχρι να τελειώσει την τοποθέτησή της, κανείς δεν ξαναμίλησε. Κανείς δεν τη διέκοψε. Χαρακτήρισε τιμή της το ότι στη ζωή της φρόντισε ανθρώπους με σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και ασθενείς με AIDS.
Πηγή: seleo.gr,
 
Top