Το πρώτο ουσιαστικά βήμα για την εξυγίανση της Μαρινόπουλος μέσω της μεταβίβασής της στην Σκλαβενίτης έγινε σήμερα με την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες και φυσικά τις πιστώτριες τράπεζες. Βεβαίως, απομένουν πολλά σημαντικά βήματα ακόμη για την επιτυχία του σχεδίου που έχει ως στόχο την επαναλειτουργία της κάποτε μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ όχι μόνο από πλευράς καταστημάτων, αλλά από πλευράς τζίρου. Τούτο τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Σκλαβενίτης.
Ουσιαστικά με τη σημερινή υπογραφή ενεργοποιείται η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την πραγματική επαναλειτουργία των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος μέσω χρημάτων που θα καταβληθούν από τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης. Για την ενδιάμεση αυτή χρηματοδότηση παρείχε εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ η Μαρινόπουλος. Μάλιστα, τα πρώτα χρήματα εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν άμεσα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Επόμενο βήμα είναι η υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης στους πιστωτές προκειμένου αυτό να λάβει τη σχετική έγκριση και να υποβληθεί στη συνέχεια στο δικαστήριο προς άμεση επικύρωση. Η Σκλαβενίτης, στον έλεγχο της οποίας θα περάσει το 100% της Μαρινόπουλος, δεν παραλείπει να σημειώσει στην ανακοίνωσή της ότι κύριοι στόχοι της είναι η διάσωση των 11.000 περίπου θέσεων εργασίας, η στήριξη των προμηθευτών και η ενίσχυση του κλάδου του λιανεμπορίου.
Η Μαρινόπουλος από την πλευρά της η οποία επίσης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πριν από λίγο επισημαίνει ότι “η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή”.
Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα είναι τα ακόλουθα:
 • Μεταβίβαση του 100% της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία υπό τον έλεγχο της Σκλαβενίτης.
   
 • Νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,5% με το δάνειο να είναι δεκαετούς διάρκειας.
   
 • Καταβολή από την πλευρά της Σκλαβενίτης κεφαλαίων συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ.
   
 • «Κούρεμα» κατά 50% των οφειλών άνω των 100.000 ευρώ και αποπληρωμή στο ακέραιο των προμηθευτών που έχουν απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος ύψους έως 100.000 ευρώ.
   
 • Αποπληρωμή στο ακέραιο, αφού προηγηθεί ρύθμιση, των χρεών της Μαρινόπουλος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Η πλήρης ανακοίνωση της Σκλαβενίτης έχει ως εξής:
«Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.
Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.
Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.
Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου».
Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος είναι η ακόλουθη:
«Στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της προχώρησε σήμερα η Μαρινόπουλος. Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.
Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή.
Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας.
Η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Top