Οι καιρικές συνθήκες και κυρίως η βροχή και η έλλειψη ηλιοφάνειας, επηρεάζουν αρνητικά το χρόνιο πόνο, σύμφωνα με προκαταρτικά ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Στη μελέτη συμμετείχαν 9000 άτομα, τα οποία πάσχουν από αρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στη μέση και ημικρανίες. Οι εθελοντές, οι οποίοι προέρχονταν από το Λονδίνο, το Νόργουϊτς και το Ληντς, κλήθηκαν να καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματά τους, για 9 μήνες, σε μία ειδική εφαρμογή για smartphone, η οποία κατέγραφε αυτόματα και τις καιρικές συνθήκες.
Όπως έδειξαν τα προκαταρτικά ευρήματα της μελέτης και στις τρεις πόλεις, καθώς οι ηλιόλουστες μέρες αυξάνονταν (Φεβρουάριος-Απρίλιος),  ο πόνος μειωνόταν. Ωστόσο, ο πόνος αυξανόταν και πάλι κατά τον Ιούνιο, λόγω της υγρασίας και της έλλειψης ηλιοφάνειας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η επιδείνωση του πόνου δεν οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ εαυτές, αλλά στην υγρασία. «Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνεται, αλλά ακριβώς την ίδια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές, είδαμε ότι υπάρχει νέα έξαρση του πόνου», δήλωσε ο Will Dixon, ρευματολόγος και καθηγητής Ψηφιακής Επιδημιολογίας, στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.
Η μελέτη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.
stogiatro.gr
 
Top